Strona 2 z 3

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 8 wrz 2016, o 11:27
przez tarzan
Oczywiście dołoze kilka zwykłych słodkich papryk zeby szło to zjeść :). Będę robił kilka odmian sosów i chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa z pasteryzowaniem, sos będzie w słoiczkach 80g po koncentratach pomidorowych, czy trzeba je zagotowywać żeby bylo powne że się nie popsują po 5mies ?, przechowywał będe w chłodnej i ciemnej piwnicy.

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 8 wrz 2016, o 16:45
przez mih000
tak

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 9 wrz 2016, o 11:12
przez tarzan
A jeszcze jedno, czy ktoś z Was robił sos czili na bazie grzybów (prawdziwki, podgrzybki) mocno grzybowy sosik plus kilka sztuk Joloki czy Caroliny plus jakieś inne dodatki, zblędować i do słoiczków 80g, zapasteryzować i piwnica :idea:

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 10 wrz 2016, o 15:11
przez Adaśko
Zrobiłem przed chwilą te truskaweczki z chocolate habkami. MEGA! tylko z kilograma truskawek wyszło mi 2,5 słoiczka 100g, więc trzeba będzie dorobić.
I dałem więcej miodu niż cukru, wolę smak i aromat. Następną turę będę robił z samym miodem

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 14 wrz 2016, o 08:12
przez solymr
Dzięki za przepis, wczoraj zrobiłem z 90 dkg truskawek i 5 habanero chocolate, do tego 2/3 szklanki miodu i 4 łyżki cukru. Wyszło 5 słoiczków (80g) - sos jest świetny. 11843
Od kilku dni do pracy przynoszę papryczki i ich przetwory - uczę współpracowników nowych smaków. Ten sos oceniają najwyżej <chili>, choć pewnie przez to że nie jest tak ostry jak wcześniejsze ;)

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 15:35
przez Turtle
Ja zrobiłem dziś z 1kg truskawek, miodu rzepakowego, soku pomarańczowego i 1całego Scorpion Yellow :-D Bardzo fajnie wyczuwalny jest jego smak (ostrość też) :-D

Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 2 paź 2016, o 21:52
przez morg
tarzan napisał(a):Oczywiście dołoze kilka zwykłych słodkich papryk zeby szło to zjeść :). Będę robił kilka odmian sosów i chciałem się dowiedzieć jak wygląda sprawa z pasteryzowaniem, sos będzie w słoiczkach 80g po koncentratach pomidorowych, czy trzeba je zagotowywać żeby bylo powne że się nie popsują po 5mies ?, przechowywał będe w chłodnej i ciemnej piwnicy.



Ja nie dogotowuje, wkładam gorące do słoików. Zdarza się, że na 40 litróþw przecieru pomidorowego w 1 litrowych słojach jeden się nie zamknie. Ze słoikami poniżej 0,5 nigdy nie miałem problemów. Żadnych.
Swoją drogą już raz potrawa była gotowana, już straciła wiele swoich cennych składników. Czy jest sens niszczyć je dalej?

M.

Ps.
A niektóre leżą już kilka lat. Sok truskawkowy leży drugi rok - nietknięty, bez pleśni. Bez dodatku chemii w stylu Żelfix. Tylko trochę białego cukru.

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 3 paź 2016, o 21:29
przez Cliff Karton
Zrobiłem sosik w wersji z maliną. Również ciekawa opcja. Ma fajniejszą strukturę i a smak jolki jest fajnie podbity przez kwaśność malin <chili>

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 4 paź 2016, o 14:22
przez ishi
Mi zapasy z ubiegłego roku już dawno się skończyły więc też muszę się zabrać za produkcje ;) w tym sezonie chce spróbować zrobić tez na bazie pomarańczy ale zobaczymy co z tego będzie ;) <chili> <chili>

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 4 paź 2016, o 16:04
przez tarzan
Ja zrobiłem ze śliwkami, ponad 1,5kg węgierek, 8 duzych jolek, 2 średnie cebule w kostke przysmazone na maśle, 4 ząbki czosnku, blender i gotowanie z 2godz pózniej octu i cukru według gustu, sól, pieprz i szczypta cynamonu. Mam jeszcze zamiar zrobić sos na bazie ostrężyn :roll: