Strona 1 z 3

Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 24 paź 2015, o 10:27
przez ishi
Obrazek

Zainspirowany sosami z meksykańskiej restauracji "dos tacos" postanowiłem stworzyć coś podobnego we własnej kuchni ...

Składniki:

1,5g truskawek/malin (mogą być mrożone)
2/3/4/5/ super hot`ów (u mnie 2 szt bhut Jolokii i parę habanero white, ale można dużo więcej)
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki miodu ( wszystko zależy od owoców, ja miałem dość kwaśne )
2 limonki
1 pęczek kolendry
10 małych słoiczków 80ml ( ja kupiłem 10 koncentratów po całe 0,89gr i przelałem do większych słoików, jak dla mnie idealne do sosów)

Obrazek

Do garnka o grubym dnie wrzucamy truskawki i gotujemy ok 30 min, po tym czasie dodajemy cukier i miód. Po 15 min całość dobrze blendujemy i przelewamy przez drobne sito, dodajemy papryki kolendrę, sok z limonki i gotujemy całość na wolnym ogniu do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć pod koniec przelewamy cały sos ponownie przez drobne sito i rozlewamy do słoiczków.

To samo zrobiłem z malinami i jest równie pyszny, Żona twierdzi że sosy są smaczniejsze niż te w dos tacos ale są gusta i guściki :P ja bynajmniej wiem że w moich nie ma grama chemii ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 24 paź 2015, o 10:48
przez Psyhe
Nie jestem zwolennikiem łączenia mega ostrego z słdkimi rzeczami, ale tego "dżemiku" bym skosztował.
Pewnie cieniutko na kanapce i <chili> <thumright>

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 24 paź 2015, o 10:52
przez Mr. Ed
Polska wariacja na temat indyjskiej klasyki (ostre odmiany chutney), wygląda na smakowitą <thumright>

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 24 paź 2015, o 10:55
przez ishi
Psyhe napisał(a):Nie jestem zwolennikiem łączenia mega ostrego z słdkimi rzeczami, ale tego "dżemiku" bym skosztował.
Pewnie cieniutko na kanapce i <chili> <thumright>


Powiem szczerze, że ja też nie byłem kiedy nie spróbowałem słodkich sosów w tacos od tamtej pory używam dosłownie do wszystkiego <chili> <chili>

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 28 paź 2015, o 23:40
przez Vazhyl
Psyhe napisał(a):Nie jestem zwolennikiem łączenia mega ostrego z słdkimi rzeczami, ale tego "dżemiku" bym skosztował.

Też byłem sceptyczny, ale ostatnio przekonałem się, że jednak warto. Zaczęło się od sosu śliwkowego do drobiu, który nieco zaostrzyłem Habanero, a skończyło na marynowanych gruszkach, do których testowo wrzuciłem po połówce Jolki na słoik.
Na truskawki poczekam do przyszłego sezonu :)

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 30 lis 2015, o 23:23
przez viscaelbarsa
A ja jestem ciekaw, czy zamiast świeżej papryki można wykorzystać miąższ, który pozostał po odcedzeniu z oleju? Mam tego około 1,5kg i nie wiem jak spożytkować. W ostateczności wysuszę jak w zeszłym roku :)

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 13 gru 2015, o 09:48
przez michalgab
Próbowałem, jestem bardzo zadowolony, zwłaszca, że dobrze zbalansowany smak ostry i słoki. Cieszy mnie , ta znajdująca się lekko "dalej" słodycz truskawk. Bardzo pochwalam i gratuluję. <salut>

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 10 lut 2016, o 08:29
przez bastek81
Dla mnie ekstra. Uwielbiam takie połączenia!

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 7 wrz 2016, o 22:19
przez tarzan
Witam, czy ktoś może zna jakieś dobre przepisy na sosy czy pasty z Jolokia czy Caroliną ? czy robiąc sos jak na tym filmiku i zamiast Habanero dać Jolokie i Caroline :?:

https://www.youtube.com/watch?v=1uMkDiCPiXQ

lub taki

https://www.youtube.com/watch?v=r5V8_jFvU9w

https://www.youtube.com/watch?v=46FsiTluFD0

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

PostNapisane: 8 wrz 2016, o 06:47
przez mih000
Te papryki nie różnią się w smaku jakoś wyczuwalnie biorąc pod uwagę, że ich "moc" jest tak duża że paraliżuje twarz ;) odpowiedź więc brzmi TAK, możesz to zastąpić do woli, po prostu zmieniasz tym samym ostrość sosu.