Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Co jeszcze można z papryki...

Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez ishi » 24 paź 2015, o 10:27

Obrazek

Zainspirowany sosami z meksykańskiej restauracji "dos tacos" postanowiłem stworzyć coś podobnego we własnej kuchni ...

Składniki:

1,5g truskawek/malin (mogą być mrożone)
2/3/4/5/ super hot`ów (u mnie 2 szt bhut Jolokii i parę habanero white, ale można dużo więcej)
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki miodu ( wszystko zależy od owoców, ja miałem dość kwaśne )
2 limonki
1 pęczek kolendry
10 małych słoiczków 80ml ( ja kupiłem 10 koncentratów po całe 0,89gr i przelałem do większych słoików, jak dla mnie idealne do sosów)

Obrazek

Do garnka o grubym dnie wrzucamy truskawki i gotujemy ok 30 min, po tym czasie dodajemy cukier i miód. Po 15 min całość dobrze blendujemy i przelewamy przez drobne sito, dodajemy papryki kolendrę, sok z limonki i gotujemy całość na wolnym ogniu do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć pod koniec przelewamy cały sos ponownie przez drobne sito i rozlewamy do słoiczków.

To samo zrobiłem z malinami i jest równie pyszny, Żona twierdzi że sosy są smaczniejsze niż te w dos tacos ale są gusta i guściki :P ja bynajmniej wiem że w moich nie ma grama chemii ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pochwały przyznane za post: 2
Avatar użytkownika
ishi

ROZGADANY
 
Posty: 299
Images: 0
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 14:43
Lokalizacja: Piaseczno/Szczecin
Pochwały: 11
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez Psyhe » 24 paź 2015, o 10:48

Nie jestem zwolennikiem łączenia mega ostrego z słdkimi rzeczami, ale tego "dżemiku" bym skosztował.
Pewnie cieniutko na kanapce i <chili> <thumright>
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez Mr. Ed » 24 paź 2015, o 10:52

Polska wariacja na temat indyjskiej klasyki (ostre odmiany chutney), wygląda na smakowitą <thumright>
.

Wysłane z mojego starego peceta z użyciem palców.

Growbox na białych LED-ach | Growlog 2014 | Growlog 2015 | Growlog 2016 | Growlog 2017
Avatar użytkownika
Mr. Ed

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1024
Images: 380
Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 10:47
Lokalizacja: Zabrze
Pochwały: 55
Papryki: 2 kilo suszu z ubiegłych sezonów

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez ishi » 24 paź 2015, o 10:55

Psyhe napisał(a):Nie jestem zwolennikiem łączenia mega ostrego z słdkimi rzeczami, ale tego "dżemiku" bym skosztował.
Pewnie cieniutko na kanapce i <chili> <thumright>


Powiem szczerze, że ja też nie byłem kiedy nie spróbowałem słodkich sosów w tacos od tamtej pory używam dosłownie do wszystkiego <chili> <chili>
Avatar użytkownika
ishi

ROZGADANY
 
Posty: 299
Images: 0
Dołączył(a): 5 mar 2014, o 14:43
Lokalizacja: Piaseczno/Szczecin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez Vazhyl » 28 paź 2015, o 23:40

Psyhe napisał(a):Nie jestem zwolennikiem łączenia mega ostrego z słdkimi rzeczami, ale tego "dżemiku" bym skosztował.

Też byłem sceptyczny, ale ostatnio przekonałem się, że jednak warto. Zaczęło się od sosu śliwkowego do drobiu, który nieco zaostrzyłem Habanero, a skończyło na marynowanych gruszkach, do których testowo wrzuciłem po połówce Jolki na słoik.
Na truskawki poczekam do przyszłego sezonu :)
Avatar użytkownika
Vazhyl

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 7 mar 2015, o 15:33
Lokalizacja: Lublin
Papryki: Ostro: Jolki i Skorpiony.

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez viscaelbarsa » 30 lis 2015, o 23:23

A ja jestem ciekaw, czy zamiast świeżej papryki można wykorzystać miąższ, który pozostał po odcedzeniu z oleju? Mam tego około 1,5kg i nie wiem jak spożytkować. W ostateczności wysuszę jak w zeszłym roku :)
Avatar użytkownika
viscaelbarsa

ŚWIEŻAK
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 lis 2014, o 22:13
Papryki:

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez michalgab » 13 gru 2015, o 09:48

Próbowałem, jestem bardzo zadowolony, zwłaszca, że dobrze zbalansowany smak ostry i słoki. Cieszy mnie , ta znajdująca się lekko "dalej" słodycz truskawk. Bardzo pochwalam i gratuluję. <salut>
Avatar użytkownika
michalgab

ŚWIEŻAK
 
Posty: 1
Dołączył(a): 6 gru 2015, o 18:39
Papryki:

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez bastek81 » 10 lut 2016, o 08:29

Dla mnie ekstra. Uwielbiam takie połączenia!
Avatar użytkownika
bastek81

ŚWIEŻAK
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10 lut 2016, o 08:19
Papryki: jalapeno, piri piri

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez tarzan » 7 wrz 2016, o 22:19

Witam, czy ktoś może zna jakieś dobre przepisy na sosy czy pasty z Jolokia czy Caroliną ? czy robiąc sos jak na tym filmiku i zamiast Habanero dać Jolokie i Caroline :?:

https://www.youtube.com/watch?v=1uMkDiCPiXQ

lub taki

https://www.youtube.com/watch?v=r5V8_jFvU9w

https://www.youtube.com/watch?v=46FsiTluFD0
Avatar użytkownika
tarzan

NOWY
 
Posty: 13
Images: 24
Dołączył(a): 3 sie 2016, o 12:04
Papryki: scorpion, jolokia, carolina

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez mih000 » 8 wrz 2016, o 06:47

Te papryki nie różnią się w smaku jakoś wyczuwalnie biorąc pod uwagę, że ich "moc" jest tak duża że paraliżuje twarz ;) odpowiedź więc brzmi TAK, możesz to zastąpić do woli, po prostu zmieniasz tym samym ostrość sosu.
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości