80 g rukoli
40 g roszponki
8 pomidorków koktajlowych
1 kulka mozarelli
papryka chili
Łyżka musztardy Dijon
szczypta cukru
5 łyżek oliwy
Łyżka soku z cytryny
sól i pieprz
krem balsamiczny
Rukolę i roszponkę płucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz osuszamy. Większe listki porwij.
Mozarellę przekrój na pół, a następnie na cienkie paski.
Pomidorki umyj i przekrój na ćwiartki. Następnie przełóż je do czystego naczynia.
Do małej miseczki wlej oliwę sok z cytryny, cukier i musztardę. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą z pieprzem.
Rukolę i roszponkę rozłóż na dwa talerze, a na nich pomidorki i mozarellę.
Polej po całości sosem winegret i odrobiną kremu balsamicznego. Do tego dodajemy dużą ilość chili i gotowe!