Domowy sos z marchewki

Co jeszcze można z papryki...

Domowy sos z marchewki

Postprzez Vazhyl » 8 mar 2015, o 21:25

Wyprodukowałem coś takiego:
Obrazek
W miarę drobno pokrojoną Bulgarian Carrot podsmażyłem na oliwie z oliwek. Jak całość wystygła, dodałem zioła (głównie bazylię i oregano), odrobinę czosnku i ocet spirytusowy. Wszystko rzetelnie zblenderowałem, wyszło smarowidło o konsystencji musztardy - z tejże przyczyny głównie używam do smarowania wędliny :)
Smak gorzko-octowy, w kolejnej wersji spróbuję lekko dosłodzić, a zamiast octu spirytusowego dać owocowy albo winny.
Avatar użytkownika
Vazhyl

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 7 mar 2015, o 15:33
Lokalizacja: Lublin
Papryki: Ostro: Jolki i Skorpiony.

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Domowy sos z marchewki

Postprzez Syndi » 9 mar 2015, o 09:42

Jeżeli chodzi o ocet do takich wyrobów, to po wielu próbach i dziesiątkach pochłoniętych porcji muszę stwierdzić, że dla mnie najlepszy jest czysty ocet ryżowy.
Fajne efekty można osiągnąć dając ocet do sushi, jest on lekko słodki.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Domowy sos z marchewki

Postprzez Vazhyl » 9 mar 2015, o 09:48

Akurat miałem pod ręką tylko spirytusową dziesiątkę, niewiele dodałem, ale i tak nuta octu jest zbyt wyraźna. Dzięki za wskazówkę, zanotuję - jak będzie okazja, skorzystam.
Avatar użytkownika
Vazhyl

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 7 mar 2015, o 15:33
Lokalizacja: Lublin
Papryki: Ostro: Jolki i Skorpiony.

Re: Domowy sos z marchewki

Postprzez Scorpioo » 29 kwi 2015, o 10:32

Wygląda interesująco, dobre? :D
Avatar użytkownika
Scorpioo

ŚWIEŻAK
 
Posty: 3
Dołączył(a): 9 kwi 2015, o 09:49
Papryki: Chili

Re: Domowy sos z marchewki

Postprzez Vazhyl » 28 paź 2015, o 22:03

Dobre, chociaż dominująca nuta to gorzki smak. No i nie jest mega pikantny, więc robi w zastępstwie za ostrą musztardę.
W tym roku poszedłem przy robieniu sosów bardziej na słodko i mocno pikantnie.
Avatar użytkownika
Vazhyl

NOWY
 
Posty: 26
Dołączył(a): 7 mar 2015, o 15:33
Lokalizacja: Lublin
Papryki: Ostro: Jolki i Skorpiony.


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości