Sos do chińszczyzny

Co jeszcze można z papryki...

Sos do chińszczyzny

Postprzez Polishteam » 6 maja 2011, o 11:37

Po paru eksperymentach, udało mi się zrobić sos do polewania dań z kuchni chińskiej.

Składniki:
2szklanki wody
4 ząbki czosnku
1 papryka słodka
2 papryczki ostre najlepiej świeże(ale jak nie ma to może być suszona)
szczypta soli
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki mielonego imbiru.
Kilka łyżek cukru (w zależności jak chcemy aby nas sos był słodki)
Mąka do zagęszczenia (mąki nie wrzucamy bezpośrednio do sou bo porobią się kluchy, tylko rozrabiamy w chłodnej wodzie)

Do wody wrzucamy papryki i czosnek, sól i cukier, gotujemy jakieś 15minut. Następnie dorzucamy imbir, całość miksujemy na koniec wlewamy ocet. Całość jeszcze chwilkę gotujemy a następnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą do uzyskania przez nas odpowiedniej gęstości (pamiętajmy, że sos po wystygnięciu zgęstnieje)
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez Kwax » 6 maja 2011, o 14:53

Ja do zagęszczania polecam mąkę kukurydzianą. Po pierwsze nigdy nie zrobiły mi się grudy,a wrzucam do gotującego się sosu, a po drugie nie zostawia posmaku mąki.
Kwax
 

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez Polishteam » 7 maja 2011, o 18:53

Oczywiście, że kukurydziana 8-) , ale można także użyć skrobi kukurydzianej. Natomiast ziemniaczana niestety ma to do siebie, że pozostawia dodatkowy posmak tak jak pisze Kwax.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez Grzesiek » 29 lut 2012, o 08:25

czy ten sos do chińszczyzny jest w smaku podobny do tych co podają w barach z chińszczyzną ?
ile z tych składników wychodzi sosu ?
jak ten sos się przechowuje ? nie czuć go octem ? żeby go przechowywać np . pół roku to trzeba pasteryzować pewnie ?
Avatar użytkownika
Grzesiek

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 17:04
Lokalizacja: okolice Warszawy
Papryki:

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez Oui » 29 lut 2012, o 11:26

"2 łyżki octu jabłkowego" :) wiec przyjemny
Po 3 dniach juz sie nie powinno spozywac sosu, wiec pol roku - owszem, trzeba pasteryzowac :D
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez wlodizw » 29 lut 2012, o 11:31

No właśnie nie chciałem się wypowiadać... ale kto robi sos na pół roku? Po co robić tak dużo?
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez V3rtyX » 29 lut 2012, o 11:33

No wiesz wlodi jak ktos duzo pracuje i nie ma czasu na gotowanie to taki gotowy sos moze zaoszczedzic wchu... czasu
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez wlodizw » 29 lut 2012, o 11:36

Ale po co tego robić dużo jak zawsze można sobie zrobić trochę dla siebie.
Po jaki chu... robić 2-3l w garze jak i tak większa część będzie do wyje.... Lepiej mniejsze ilości i sukcesywnie je zjadać.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez Psyhe » 29 lut 2012, o 11:42

Dlaczego do wyje... ? Przecież są tutaj panowie co na zimę robią sobie zapasy i to nie 2-3 litry
Dlaczego by nie można tego samego zrobić z tym sosem , a jak ktoś lubi ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sos do chińszczyzny

Postprzez wlodizw » 29 lut 2012, o 11:44

Psyhe napisał(a):Dlaczego do wyje... ? Przecież są tutaj panowie co na zimę robią sobie zapasy i to nie 2-3 litry
Dlaczego by nie można tego samego zrobić z tym sosem , a jak ktoś lubi ;)

Ja mówię bez pasteryzacji... a po co robić duuużo jak można co jakiś czas nowy.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości