Witam!
Jako, że nowy na forum, to coś od siebie dam, czyli przepis z knajpy, w której żarcie kiedyś woziłem, po latach spasowany jak trza i smakuje prawie wszystkim
2 wersje, z których pierwsza, to czosnkowy, a drugą robi się z pierwszej i można zrobić coś naprawdę pysznego i
Składniki:
majonez winiary - słoik 700 g
jogurt naturalny - kubek 330 g
śmietana 12% - kubek 200 g
ketchup tortex (albo podobny) - 150-200 g (głównie ma dać kolor i nieco zagęścić sos)
sól - 2-3 szczypty (trzeba uważać, żeby nie przesolić - dodawać po 1)
trochę pieprzu (daje wstępną pikantność) - tyle, żeby przy miksowaniu było widać ziarenka dość gęsto na powierzchni
1-2 główki czosnku
papryka słodka - ok. 10 g
chili cayenne mielone (dajemy tyle, ile chcemy "mocy") - ja daję ok. 5 g + trochę habanero (ew. inne rodzaje, zależnie od potrzeb i chęci
najpierw wlewamy majonez, jogurt i śmietanę do miski i miksujemy
potem dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę albo zmielony blenderem)
dodajemy pieprz i sól na bieżąco miksując - przy dodawaniu soli próbować co chwilę, czy już wystarczająco słony
w tym momencie mamy zaje... sos czosnkowy
jeśli chcemy zrobić sos ostry, to dodajemy ketchup i paprykę słodką, a potem chilli czy coś mocniejszego dla dodania mocy
oczywiście po dodaniu każdego składnika dokładnie miksujemy.
tak zrobiony sos jest dobry, kiedy pali 2 razy