sos/dip w 2 wersjach

Co jeszcze można z papryki...

sos/dip w 2 wersjach

Postprzez AdrianoVU » 14 maja 2014, o 18:53

Witam!
Jako, że nowy na forum, to coś od siebie dam, czyli przepis z knajpy, w której żarcie kiedyś woziłem, po latach spasowany jak trza i smakuje prawie wszystkim ;)
2 wersje, z których pierwsza, to czosnkowy, a drugą robi się z pierwszej i można zrobić coś naprawdę pysznego i <chili> :mrgreen:

Składniki:
majonez winiary - słoik 700 g
jogurt naturalny - kubek 330 g
śmietana 12% - kubek 200 g
ketchup tortex (albo podobny) - 150-200 g (głównie ma dać kolor i nieco zagęścić sos)
sól - 2-3 szczypty (trzeba uważać, żeby nie przesolić - dodawać po 1)
trochę pieprzu (daje wstępną pikantność) - tyle, żeby przy miksowaniu było widać ziarenka dość gęsto na powierzchni
1-2 główki czosnku
papryka słodka - ok. 10 g
chili cayenne mielone (dajemy tyle, ile chcemy "mocy") - ja daję ok. 5 g + trochę habanero (ew. inne rodzaje, zależnie od potrzeb i chęci

najpierw wlewamy majonez, jogurt i śmietanę do miski i miksujemy
potem dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę albo zmielony blenderem)
dodajemy pieprz i sól na bieżąco miksując - przy dodawaniu soli próbować co chwilę, czy już wystarczająco słony

w tym momencie mamy zaje... sos czosnkowy

jeśli chcemy zrobić sos ostry, to dodajemy ketchup i paprykę słodką, a potem chilli czy coś mocniejszego dla dodania mocy :)

oczywiście po dodaniu każdego składnika dokładnie miksujemy.

tak zrobiony sos jest dobry, kiedy pali 2 razy ;)
Avatar użytkownika
AdrianoVU

ŚWIEŻAK
 
Posty: 3
Dołączył(a): 12 maja 2014, o 18:50
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez heartless » 15 maja 2014, o 07:56

Chyba ze śmiechu pali.

Wysłane z mojego X55 za pomocą Tapatalk
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez Psyhe » 15 maja 2014, o 08:09

AdrianoVU napisał(a):
jeśli chcemy zrobić sos ostry, to dodajemy ketchup i paprykę słodką, a potem chilli czy coś mocniejszego dla dodania mocy :)


dla odmiany ? to może paczkę żyletek :) w przypadku tego sosu pewnie byłby ostrzejszy

P.s keczup Tortex to największe ścierwo wśród keczupów :P
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez Kali » 15 maja 2014, o 08:12

AdrianoVU napisał(a):Witam!
czyli przepis z knajpy, w której żarcie kiedyś woziłem, po latach spasowany jak trza i smakuje prawie wszystkim ;)

Widząc to już wiedziałem, że będzie pełno gówna w nim i kombinowanie mamy sos czosnkowy nagle dodajemy do niego tą paciare z tortexu i papryki ostre ?
Szkoda by mi było cyklona na ten przepis... Sorry :)
Avatar użytkownika
Kali

ROZGADANY
 
Posty: 266
Images: 112
Dołączył(a): 15 sty 2014, o 15:09
Lokalizacja: Gorlice
Pochwały: 2
Papryki: Jalapeno Smolder i inne...

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez cinas666 » 15 maja 2014, o 08:28

i teraz wiemy jakim gównem nas karmią w knajpach :D Keczup Tortex to nie jest keczup. Powinien być na nim napis: Uwaga! Produkt może zawierać śladowe ilości pomidorów! :D
Avatar użytkownika
cinas666

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 11 mar 2014, o 11:59
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki:

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez Butcher » 15 maja 2014, o 09:05

cinas666 napisał(a):i teraz wiemy jakim gównem nas karmią w knajpach :D Keczup Tortex to nie jest keczup. Powinien być na nim napis: Uwaga! Produkt może zawierać śladowe ilości pomidorów! :D


No to jest zagęszczony syrop z cukrem i barwnikiem do nadania koloru, jak już Psyhe wspomniał największe ścierwo z możliwych

A co do sosu czosnkowego to najlepiej jak dla mnie sprawdza się połączenie jogurt+majonez+czosnek+szczypiorek+przyprawy, bez żadnych udziwnień <chili>
Avatar użytkownika
Butcher

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 180
Images: 0
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 17:01
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Pochwały: 10
Papryki: a jakże

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez Psyhe » 15 maja 2014, o 09:24

Butcher napisał(a):
A co do sosu czosnkowego to najlepiej jak dla mnie sprawdza się połączenie jogurt+majonez+czosnek+szczypiorek+przyprawy, bez żadnych udziwnień <chili>


Ja robię tak

2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
do tego 3-4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
pieprz
plus parę kropel cytryny

I to wystarczy robię zawsze niewielką ilość tego sosu
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez AdrianoVU » 1 lip 2014, o 21:18

róbta sobie flejm jak chcecie... ketchup głównie po to, żeby kolor zrobić. jak komu tortex nie pasuje, bo za gówniany, to sobie inny może wlać. ilość chili czy tam czego innego też zależnie od gustu i upodobania - jednemu podpasi "megasuperhiperwypalaczodbytu", a inny zadowoli się zaledwie "minutowympaleniempaszczy". tyle w temacie bólu d...
jak się będzie komuś chciało, to może zrobić mniejszą porcję zmniejszając odpowiednio ilość wszystkiego i spróbować - ja robię od razu więcej, bo rozdaję po rodzinie i kumplach. nawet teściowej smakuje :D
Avatar użytkownika
AdrianoVU

ŚWIEŻAK
 
Posty: 3
Dołączył(a): 12 maja 2014, o 18:50
Papryki:

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez DomeZ » 2 lip 2014, o 07:44

sie ziomeczku nie obrażaj... poprostu kazdy tu dba o swoje zdrowie ;)
-
Avatar użytkownika
DomeZ

ROZGADANY
 
Posty: 245
Images: 167
Dołączył(a): 15 sie 2013, o 23:28
Lokalizacja: Września
Pochwały: 1
Papryki:

Re: sos/dip w 2 wersjach

Postprzez AdrianoVU » 3 lip 2014, o 16:39

sie nie obrażam ;) jak już pisałem, jak komuś nie pasuje tortex, to niech sobie wciśnie pudliszki, włocławek, hellmans albo jak lubi to tesco value :lol:
a gwoli wyjaśnienia to w oryginale to w ogóle dawali jakiś z garmażerki w wiadrach 3L :D a że mi pasuje akurat "ścierwo" dla koloru dodać...
Avatar użytkownika
AdrianoVU

ŚWIEŻAK
 
Posty: 3
Dołączył(a): 12 maja 2014, o 18:50
Papryki:

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 21 gości