Wędzone chili w sosie

Co jeszcze można z papryki...

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Psyhe » 28 paź 2012, o 20:46

Polishteam u Ciebie te papryki są takie bardziej kruche łamliwe czy takie "gumowe" jakby ?
I co nadało takiego ładnego czekoladowego koloru ? sos sojowy ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Polishteam » 28 paź 2012, o 21:40

Ale o
Psyhe napisał(a):Polishteam u Ciebie te papryki są takie bardziej kruche łamliwe czy takie "gumowe" jakby ?


Ale już po zrobieniu??
Jeśli tak to są tak jak z puszki "gumowe" ale w pozytywnym znaczeniu.


Psyhe napisał(a):I co nadało takiego ładnego czekoladowego koloru ? sos sojowy ?


Tak sos sojowy ale ciemny.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Psyhe » 29 paź 2012, o 14:26

Mam na myśli to że ja mam je dosyć mocno wysuszone takie chrupkie i ciekawi mnie czy one w tym sosie potem nasiąkną zmiękną ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Polishteam » 29 paź 2012, o 16:30

Ja też mam je super twarde i kruche. Jak je namoczysz będą ok.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Psyhe » 4 lis 2012, o 11:13

Zmodyfikowałem trochę przepis ,wyszły mi 4 słoiczki takie po musztardzie
Dałem mniej sojowego bo wydaje mi się że w przepisie jest go za dużo a on ma mocny specyficzny smak (wydaje mi się chyba ;) )
Cebule pokroiłem w kostkę i wrzuciłem na patelnie grillową pokropioną oliwa dosłownie na minutę

P.s całość wali wędzarnią na kilometr :)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Polishteam » 4 lis 2012, o 13:59

I jak smakowałeś ?
Podziel się opinią.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Psyhe » 4 lis 2012, o 14:06

Polishteam napisał(a):I jak smakowałeś ?
Podziel się opinią.


Polishteam niestety nie :( opitole to dopiero w zimie
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez mih000 » 17 wrz 2016, o 08:47

Ja miałem w planach zrobić nieco oszukana wersję sosu adobo bo chciałem zwiększyć ilość finalną przez dodanie przetartych pomidorów, ale po kilku próbach efekt mnie nie zadowalał, a zwiększenie ilości o 20-30% kosztem dodania pomidorów mnie nie urządzało więc zostałem przy przepisie bazowym.

Najpierw uwędziłem jalapy, z początku było w planach 8h, ale zostały w wędzarni na 48h %-) przez co nabrały po dosuszeniu czarnego koloru.
11857

Następnie takie kawałki jak powyżej podsmażyłem na oliwie z oliwek (zupełnie inny smak niż olej) z cebulą, czosnkiem i solą. Nie mierzę proporcji więc ich tu nie podam...wszystko na oko robię raczej, ale wiadomo, że cebuli jest znacznie mniej niż jalapów, a czosnku mniej niż cebuli ;)

po 5min smażenia jak kapsaicyna zaczęła wypełniać kuchnię i wszyscy w domu zaczęliśmy kaszleć wlałem wody i tyle aby przykryć smażoną zawartość. Dodałem oregano, trochę zmiażdżonych ziaren kolendry, słodką paprykę w proszku, brązowy cukier MUSCOVADO. Doprowadziłem do wrzenia i zmniejszyłem palnik na 1, także nawet się nie gotowało tylko było delikatnie podgrzewane. W tym stanie trzymałem chyba z 2 dni na piecu, tylko na noc wyłączałem żeby się nie przypaliło. Warto też wziąć pod uwagę, że miałem do zużycia wysuszone jalapy z 15kg surowych więc objętościowo było tego chyba z 30L. Mniejsze ilości pewnie trzeba by częściej mieszać.
Jak po 2 dniach wyraźnie zaczęła się ta zupa zagęszczać, woda odparowała nieco, a suszone papryki zabarwiły wszystko na czarno i się rozgotowały to zwiększyłem ogień chyba na godzinę żeby zredukować całość do porządanej konsystencji, co w moim przypadku oznaczało gęstość ketchupu. Jak ostygło to wiadomo, że i tak jeszcze zgęstniało. Na koniec wszystko przejechałem blenderem tak z grubsza, żeby trochę rozwalić większe kawałki jalapów.

Na koniec wlałem do słoików i zapasteryzowałem. Finalnie wygląda to tak jak poniżej i ma kolor czarno-zielonkawy. W smaku dominuje dym, ale też i słodycz. W jalapach lubię to, że uderzenie ostrości następuje momentalnie ale nie jest to hardcore jak w chinense kiedy paszcza aż boli. Tutaj ostrość mija dość szybko i chce się wziąć kolejną porcję sosu. Podejrzewam, że z tych ok 100 słoików co zrobiłem tylko część pójdzie na sprzedaż jak zakładałem ;) a większość ja zjem przez zimę...
11856
Avatar użytkownika
mih000

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1049
Images: 256
Dołączył(a): 24 lut 2014, o 13:58
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 41
Papryki: Głównie superhoty :)

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez Polishteam » 17 wrz 2016, o 09:32

Spoko
Daj znać jak będziesz sprzedawał, bo spróbował bym jednego słoika.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Wędzone chili w sosie

Postprzez ras13 » 17 wrz 2016, o 09:58

Dla administratora winny być słoik free ;) na testy,
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości