Strona 1 z 3

Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 6 maja 2011, o 11:35
przez Polishteam
Sos ten na bazie wędzonych papryczek przypominający smakiem "Chipotle w sosie adobo"

7-10 papryk wędzonych (u mnie Bishop i Cyklon)
3 szklanki wody
1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
1/4 szklanki sosu sojowego (ja użyłem mieszanki jasnego z ciemnym)
1/3 szklanki octu jabłkowego
1/4 szklanki ketchupu (ja używam ognistego)
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
przyprawy oregano, bazylia
brązowy cukier w zależności od upodobań ja dodałem około łyżki

Wszystkie składniki (zioła i cukier na koniec) do garnka i na bardzo mały ogień, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nie moczyłem także papryk wcześniej.Dodatkowo dla mocniejszego aromatu wędzonki, dodałem parę sztuk wędzonych śliwek. Czas odparowania do odpowiedniego sosiku zajął mi około 2 godzin.
Można też użyć zamiast cebuli surowej, marynowaną którą pokrojona dodaje na kilka minut przed końcem.

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 10 maja 2011, o 18:05
przez Psyhe
Te papryki wędzone mam pokroić czy dać w całości ?

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 10 maja 2011, o 18:57
przez Polishteam
Ja delikatnie kruszę, ale to od Ciebie zależy czy chcesz mieć z dużymi kawałkami czy nie.

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 10 maja 2011, o 20:52
przez karlos
Polecam takie wędzone papryki które są dosuszone na max'a.

Kupiłem swego czasu troszkę "wędzonych" papryk od szanownego moda PANA B. :D

I o ile te papryki nie były wędzone w dosłownym tego słowa znaczeniu o tyle zaje... sos się z nich robiło. Dał bym sobie #$%^& obciąć że ten sosik był by jednym z lepszych jakie robicie. Miał to coś czyli aromat! Nie lubię potraw o delikatnym smaku. A ten sosik był naprawdę aromatyczny

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 10 maja 2011, o 21:01
przez Polishteam
JA dodawałem jeszcze śliwki wędzone pod koniec gotowania, aby nadać, bardziej mocnego zapachu wędzonki. Ale jeśli będę papryki w tym roku dłużej wędził, to myślę, że śliwki będą zbędne.

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 10 maja 2011, o 21:56
przez Oui
Ajjj myslalem, ze w przepisie tez bedzie o wedzeniu papryczki a tu gotowe. Troche jestem zawiedziony : (

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 13 maja 2011, o 08:09
przez Polishteam
O wędzeniu zrobię temat w poradach, muszę zobaczyć gdzie mam zdjęcia z poprzedniego roku, jak wędziłem papryki. Dzisiaj lub jutro dodam filmik jak zrobić ten sos z wędzonych papryczek.

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 27 paź 2012, o 12:11
przez Psyhe
Polishteam napisał(a):O wędzeniu zrobię temat w poradach, muszę zobaczyć gdzie mam zdjęcia z poprzedniego roku, jak wędziłem papryki. Dzisiaj lub jutro dodam filmik jak zrobić ten sos z wędzonych papryczek.


Polishteam chyba zapomniał :P temat odświeżam bo mam zamiar ten sos zrobić

Tylko takie pytanie jak 3 szklanki wody i 1/4 keczupu to rozumiem że to dopiero po dłuższym czasie ma dobra konsystencje jak w przepisie
No to ile tego wychodzi ?

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 27 paź 2012, o 15:35
przez Polishteam
Ano zapomniałem mea culpa :(

Z tej ilości wyszedł mi mały słoiczek, ale długo odparowywałem. Można zmniejszyć ilość wody do dwóch szklanek (tak zrobiłem ostatnio).

Re: Wędzone chili w sosie

PostNapisane: 28 paź 2012, o 19:52
przez Polishteam
Dzisiaj zrobiłem nowy słoiczek.
Zmieniłem:
Z 3 szklanek wody na 2 szklanki
Cebula marynowana (pokrojona) dołożona na sam koniec
Papryczki zalałem wrzątkiem.

2128

2129

2130

2131

2132



Kilka zdjęć moich wędzonych papryk:
2127

2126

2125

2124