Strona 4 z 5

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 19:56
przez Jamboo
Psyhe napisał(a):No i ? co z tymi sosami ?


Sto lat mnie nie bylo na forum, chyba sie jeszcze raz przywitam ;) . Jezeli chodzi o te sosy to rewelacja, no moze poza sosem nr 4. Tropical Chinense, ktory wyrzucilem zaraz po fermentacji, nie byl zbyt szalowy, lekkko mowiac. Za to reszta swietna, warto sprobowac czegos innego, zwlaszcza jak ktos lubi sosy typu "sriracha". Kompletna rewelacja okazaly sie kiszone Jalapeno, chrupiace, lekko gazowane, pyszne. Z kiszonych rzeczy robilem jeszcze Kimchi i tez wyszlo godnie <chili>.

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 18 wrz 2014, o 22:33
przez Psyhe
email pisalem pol roku temu do ciebie hehe

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 19 wrz 2014, o 06:25
przez Jamboo
Psyhe napisał(a):email pisalem pol roku temu do ciebie hehe

Musialo mi umknac jakims cudem ;)

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 19 gru 2015, o 14:52
przez mih000
Odświeżę temat.

Jako, że wylicytowałem z 4kg papryk u Sierry, postanowiłem ogrzać metodę kiszenia i wyszło rewelacyjnie. Kiszenie jest po prostu zaiebiaszcze :D

10416

1.7 POT BROWN 0,36 KG
2.NAGALAH 0,14 KG
3.MOROUGA YELLOW 0,33 KG
4.BUTCH xJONAH 1,63 KG

UBATUBA CAMBUCI 1,5 KG (słodka)

Z przepisem specjalnie nie kombinowałem, zostało mi parę ząbków czosnku to dorzuciłem, trochę własnej kiszonej kapusty to też dorzuciłem (zmieliłem razem z paprykami w maszynce do miesa), nieco cebuli. Na 4kg papryk dałem 15g soli i nieco wody, żeby pulpa była przykryta cieczą. Po tygodniu już było dobre w smaku, a teraz z dnia na dzień jest coraz lepsze. Nie mogę się powstrzymać żeby codziennie nie dziabnąć sobie po dwie łyżki stołowe do jedzenia. W smaku robi się delikatnie kwaskowe (jak kiszona kapucha) i pozostaje ten smak chinczyków, który tak uwielbiam. Polecam.

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 20 wrz 2017, o 23:29
przez pawelradzio
To i ja zaczynam :D

19 Carolina Reaper
11 Trynidad Scorpion
10 7poty
1200 ml solanki
8 ząbków czosnku
1 cebula
pieprz
gorczyca
liść laurowy



paprykę pokroiłem na mniejsze, zalałem i teraz niech się w spokoju kisi <salut>

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 13 sty 2018, o 18:20
przez RoKa
I co dalej z tym kiszeniem?
Wyszło coś?

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 21 lip 2018, o 14:21
przez pawelradzio
Sorry, że tak odkopuję.

Wyszło, wyszło! Kisiłem to już nawet nie pamiętam ile. Wrzuciłem potem do malaksera (razem z wodą) i zmiksowałem. Potem znów leżało w słoju ze 3 tygodnie bo nie miałem czasu się tym zająć.

Na koniec poprzelewałem do butelek, a część przelałem przez sitko i wlałem do takich buteleczek a'la tabasco - MEGA :D <chili>

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 28 lip 2018, o 11:28
przez alison
https://www.youtube.com/watch?v=UGjCeAbWKPo - tutaj taki zarys jak można by to zrobić. Jak zbiorę z kilogram to spróbuje w ten sposób zrobić

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 2 wrz 2018, o 20:05
przez Marek_
Hej!
A czy ktoś robił może z zielonego jalapeno?
myślicie że wyjdzie? Czy zielone na krążki a na kiszonke zostawić na krążku do wybarwienia?

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 6 wrz 2018, o 05:36
przez mih000
Wyjdzie