Strona 2 z 5

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 12:33
przez wlodizw
Nie wiem, ja tego nie kumam... jak to ma fermentować jak tam jest dowalony utrwalacz/konserwant w postaci soli?
Cukier niby jest ale gdzie tu chociażby zalążek drożdży? Jak tu ma zachodzić fermentacja?
Kiśnięcie i owszem. Kiszona papka tak, ale nie fermentacja...
...To tak z mojego winiarskiego (delikatnego z resztą) doświadczenia.

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 12:38
przez Jamboo
wolek68 napisał(a):No ciekawy jestem jak smakują te sosy przefermentowane :D


robiłem tym "krótkim" sposobem ostatnio (5 dni fermentacji) i wyszły naprawdę dobre,

Polishteam napisał(a):A ile dałeś cukru drugi raz (czy te 3 łyżeczki podzieliłeś na dwie porcje?)


to nie wino ;) , wystarczy wszystko razem zmieszać i będzie git, tutaj mamy lakto-fermentację, czyli to samo co przy kiszeniu kapuchy :)

Psyhe napisał(a):W linku w przepisie piszę że fermentuje 7 dni, to po 6-u tygodniach się nie zepsuje ?


nie powinno, zwiększyłem dawkę soli wedle przepisu ze strony 185 z tego e-booka http://culturesforhealth.com/media/docs ... _eBook.pdf, w którym właśnie jest taki czas fermentacji, zobaczę jak wyjdzie. Jak się zepsuje to się podzielę spostrzeżeniami ;)

czlapik napisał(a):fermentacja bez "grzybków"?


jest wiele sposobów, a wszystkie są w linku na hamburgerowe forum. W skrócie można na serwatkę, na zawartość soli, na wodę z np. ogórków kiszonych, na drożdże. Jak kto woli :D

dami napisał(a):Coś mi się wydaje ze juz po 4 tygodniach pojawi sie pleśń i cały sosik będzie do wywalenia. Brak konserwantu czyli octu. No zobaczymy co z tego wyjdzie, jestem ciekawy <thumright>


no a tabasco robią zamykając na 3 lata w beczki po whiskey i mieszają tylko z solą http://www.youtube.com/watch?v=FsSd6mNDbNs

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 13:02
przez Psyhe
Miałem kiedyś taką zblendowaną paprykę w słoiczku z dodatkiem soli i pieprzu
Trzymałem to w lodówce i po tygodniu jak otworzyłem wybuchło mi w twarz :) i wykipiało
To jakaś fermentacja tam musi zachodzić ;)

Trzymam kciuki Jamboo <thumright>

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 13:15
przez Jamboo
hehe, dokładnie, dlatego mam te rurki fermentacyjne, inaczej miałbym kilka <chili> bomb. Dzięki ;)

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 14:34
przez El Dritch
fermentacja mlekowa, zamiana cukru w kwas mlekowy, czyli kiszenie :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 15:37
przez czlapik
kiszone papryki! :mrgreen:

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 16:29
przez Psyhe
Nie wiem niestety jak to jest dokładnie z paprykami ale jako ciekawostkę napiszę że niektóre owoce mają na sobie naturalne drożdże ;)

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 16:33
przez wlodizw
np. winogrona ale nie papryka.

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 16:41
przez G_R
Każde mają. Nawet fruwają w powietrzu.
Poza tym tu nie drożdże działają, ale bakterie kwasu mlekowego

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 21:32
przez Jamboo
Ledwo doba minęła,a już lada moment start tropikalnej rakiety :D

Obrazek

wynoszę ją do piwnicy, wolę nie być w pobliżu jak eksploduje

doszły jeszcze na próbę Jalapeno z przepisu na stronie 121 http://culturesforhealth.com/media/docs ... _eBook.pdf

Obrazek

G_R napisał(a):Każde mają. Nawet fruwają w powietrzu.
Poza tym tu nie drożdże działają, ale bakterie kwasu mlekowego


Dokładnie tak, http://pl.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus

czlapik napisał(a):kiszone papryki! :mrgreen:


A jak !! Tak samo jak wiele innych produktów które nas otaczają :D : chleb na zakwasie, wszelkie sery, kefiry, jogurty naturalne, sos tabasco, sos sriracha, sos worcestershire, sos sojowy, a to tylko wierzchołek góry :lol:

-- 8 lis 2013, o 22:40 --

stety-niestety, jednak przerwałem te zakusy na ujebanie wszystkiego dookoła i podzieliłem sosik na dwie partie. Na szczęście miałem jeszcze rurkę i wolny słoik :). Mam nadzieje, że nie będzie lipy:

Obrazek