Fermentowane sosy

Co jeszcze można z papryki...

Re: Fermentowane sosy

Postprzez wlodizw » 8 lis 2013, o 12:33

Nie wiem, ja tego nie kumam... jak to ma fermentować jak tam jest dowalony utrwalacz/konserwant w postaci soli?
Cukier niby jest ale gdzie tu chociażby zalążek drożdży? Jak tu ma zachodzić fermentacja?
Kiśnięcie i owszem. Kiszona papka tak, ale nie fermentacja...
...To tak z mojego winiarskiego (delikatnego z resztą) doświadczenia.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Jamboo » 8 lis 2013, o 12:38

wolek68 napisał(a):No ciekawy jestem jak smakują te sosy przefermentowane :D


robiłem tym "krótkim" sposobem ostatnio (5 dni fermentacji) i wyszły naprawdę dobre,

Polishteam napisał(a):A ile dałeś cukru drugi raz (czy te 3 łyżeczki podzieliłeś na dwie porcje?)


to nie wino ;) , wystarczy wszystko razem zmieszać i będzie git, tutaj mamy lakto-fermentację, czyli to samo co przy kiszeniu kapuchy :)

Psyhe napisał(a):W linku w przepisie piszę że fermentuje 7 dni, to po 6-u tygodniach się nie zepsuje ?


nie powinno, zwiększyłem dawkę soli wedle przepisu ze strony 185 z tego e-booka http://culturesforhealth.com/media/docs ... _eBook.pdf, w którym właśnie jest taki czas fermentacji, zobaczę jak wyjdzie. Jak się zepsuje to się podzielę spostrzeżeniami ;)

czlapik napisał(a):fermentacja bez "grzybków"?


jest wiele sposobów, a wszystkie są w linku na hamburgerowe forum. W skrócie można na serwatkę, na zawartość soli, na wodę z np. ogórków kiszonych, na drożdże. Jak kto woli :D

dami napisał(a):Coś mi się wydaje ze juz po 4 tygodniach pojawi sie pleśń i cały sosik będzie do wywalenia. Brak konserwantu czyli octu. No zobaczymy co z tego wyjdzie, jestem ciekawy <thumright>


no a tabasco robią zamykając na 3 lata w beczki po whiskey i mieszają tylko z solą http://www.youtube.com/watch?v=FsSd6mNDbNs
Avatar użytkownika
Jamboo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 139
Images: 17
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 22:13
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Psyhe » 8 lis 2013, o 13:02

Miałem kiedyś taką zblendowaną paprykę w słoiczku z dodatkiem soli i pieprzu
Trzymałem to w lodówce i po tygodniu jak otworzyłem wybuchło mi w twarz :) i wykipiało
To jakaś fermentacja tam musi zachodzić ;)

Trzymam kciuki Jamboo <thumright>
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Jamboo » 8 lis 2013, o 13:15

hehe, dokładnie, dlatego mam te rurki fermentacyjne, inaczej miałbym kilka <chili> bomb. Dzięki ;)
Avatar użytkownika
Jamboo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 139
Images: 17
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 22:13
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez El Dritch » 8 lis 2013, o 14:34

fermentacja mlekowa, zamiana cukru w kwas mlekowy, czyli kiszenie :) http://pl.wikipedia.org/wiki/Fermentacja_mlekowa
Avatar użytkownika
El Dritch

NOWY
 
Posty: 46
Images: 13
Dołączył(a): 12 sty 2012, o 10:17
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez czlapik » 8 lis 2013, o 15:37

kiszone papryki! :mrgreen:
Avatar użytkownika
czlapik

ROZGADANY
 
Posty: 292
Images: 127
Dołączył(a): 9 wrz 2012, o 15:18
Lokalizacja: Szczecin
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Psyhe » 8 lis 2013, o 16:29

Nie wiem niestety jak to jest dokładnie z paprykami ale jako ciekawostkę napiszę że niektóre owoce mają na sobie naturalne drożdże ;)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez wlodizw » 8 lis 2013, o 16:33

np. winogrona ale nie papryka.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Fermentowane sosy

Postprzez G_R » 8 lis 2013, o 16:41

Każde mają. Nawet fruwają w powietrzu.
Poza tym tu nie drożdże działają, ale bakterie kwasu mlekowego
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Jamboo » 8 lis 2013, o 21:32

Ledwo doba minęła,a już lada moment start tropikalnej rakiety :D

Obrazek

wynoszę ją do piwnicy, wolę nie być w pobliżu jak eksploduje

doszły jeszcze na próbę Jalapeno z przepisu na stronie 121 http://culturesforhealth.com/media/docs ... _eBook.pdf

Obrazek

G_R napisał(a):Każde mają. Nawet fruwają w powietrzu.
Poza tym tu nie drożdże działają, ale bakterie kwasu mlekowego


Dokładnie tak, http://pl.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus_acidophilus

czlapik napisał(a):kiszone papryki! :mrgreen:


A jak !! Tak samo jak wiele innych produktów które nas otaczają :D : chleb na zakwasie, wszelkie sery, kefiry, jogurty naturalne, sos tabasco, sos sriracha, sos worcestershire, sos sojowy, a to tylko wierzchołek góry :lol:

-- 8 lis 2013, o 22:40 --

stety-niestety, jednak przerwałem te zakusy na ujebanie wszystkiego dookoła i podzieliłem sosik na dwie partie. Na szczęście miałem jeszcze rurkę i wolny słoik :). Mam nadzieje, że nie będzie lipy:

Obrazek
Avatar użytkownika
Jamboo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 139
Images: 17
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 22:13
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości