Strona 1 z 5

Fermentowane sosy

PostNapisane: 7 lis 2013, o 22:16
przez Jamboo
Obrazek

Siema !

Kilka fermentów zacząłem ostatnio :D .

1. Jalapeno i Thai Burapa (80% - 20%)
- 1,2kg Jalapeno
- 0,3kg Thai Burapa
- 10 ząbków czosnku
- 50g soli
- 100g cukier brązowy
- 250ml wody

2. Akabare Khorsani
- 1kg Akabare Khorsani
- 6 ząbków czosnku
- 30g soli
- 60g cukier brązowy
- 125ml wody

3. Baccatum Mix
- 1kg (Lemon Drop, El Oro De Ecuador, Brazilian Red Olive, Bishop Crown)
- 6 ząbków czosnku
- 30g soli
- 60g cukier brązowy
- 125ml wody

4. Tropical Chinense
- 1,5kg (Fatalii, Chichen Itza, Habanaero Burning Bush, Goronong Yellow/Orange, Orange Bhut Jolokia)
- 300g świeży ananas
- 70g soli
- 100g cukier brązowy
- 2 kokosy
- 1,5 brzoskwini z puszki razem z sokiem
- 500ml wody

Całość trzeba zblendować na papkę,

Obrazek

Wsadzić do słoika, najlepiej z rurką fermentacyjną (coby CO2 uwolnić w trakcie fermentacji)

Obrazek

Postawić w temperaturze pokojowej na parę tygodniu i czekać, aż się zrobi ;)

Obrazek

Dalsza część działań za jakieś 6 tygodni :D

Pomocne materiały:
http://www.culturesforhealth.com/cultur ... lth-ebooks
http://foodwishes.blogspot.com/2013/09/ ... worth.html
http://thehotpepper.com/topic/23146-fer ... ppers-101/
http://thehotpepper.com/topic/42204-che ... -sriracha/

Pozdro

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 07:18
przez wolek68
No ciekawy jestem jak smakują te sosy przefermentowane :D

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 07:36
przez Polishteam
No ciekawe może to być, widziałem, że ten jeden przepis jest 3 dniowy.

Odp: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 09:35
przez mivanbazmeg
Ja robiłem ostatnio z tej stronki http://varecha.pravda.sk/recepty/chilli ... ecept.html tylko użyłem habanero zamiast fresno w orginalnym przepisie jalapeno, i użyłem za dużego sitka pod koniec i większa połowa była w zlewie.

Składniki
500 g papryki(najlepiej jalapeno)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku suszonego ( nie musi być)
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
50 ml octu

Wykonanie
Zmieliłem w urządzeniu siekacz paprykę dodałem do słoika litrowego wraz z cukrem, solą i czosnkiem. Potem wymieszałem i zamknąłem na 7 dni prawie codziennie mieszając, potem wrzuciłem do blendera, dodałem ocet cukier,sól w zależności od smaku. Przecedzić przez sitko. Do słoików małych pastyrysować 5 -10 min w 100 stopniach, Podobno wytrzymuje 6 mc otworzone w lodówce. Smak dobry.

Wysłane z mojego Aurora-II za pomocą Tapatalk 2

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 09:47
przez Polishteam
A ile dałeś cukru drugi raz (czy te 3 łyżeczki podzieliłeś na dwie porcje?)

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 10:02
przez Psyhe
W linku w przepisie piszę że fermentuje 7 dni, to po 6-u tygodniach się nie zepsuje ?

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 11:28
przez czlapik
fermentacja bez "grzybków"?

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 12:15
przez dami
Coś mi się wydaje ze juz po 4 tygodniach pojawi sie pleśń i cały sosik będzie do wywalenia. Brak konserwantu czyli octu. No zobaczymy co z tego wyjdzie, jestem ciekawy <thumright>

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 12:18
przez karlos
Na fermentacje z tą solą bym nie liczył... Pomysł ciekawy, ale do wykonania nie mam przekonania ;)

Re: Fermentowane sosy

PostNapisane: 8 lis 2013, o 12:25
przez Oui
Trochę ryzyko z taką ilością papryk. Oby się nie popsuło. :)