Fermentowane sosy

Co jeszcze można z papryki...

Fermentowane sosy

Postprzez Jamboo » 7 lis 2013, o 22:16

Obrazek

Siema !

Kilka fermentów zacząłem ostatnio :D .

1. Jalapeno i Thai Burapa (80% - 20%)
- 1,2kg Jalapeno
- 0,3kg Thai Burapa
- 10 ząbków czosnku
- 50g soli
- 100g cukier brązowy
- 250ml wody

2. Akabare Khorsani
- 1kg Akabare Khorsani
- 6 ząbków czosnku
- 30g soli
- 60g cukier brązowy
- 125ml wody

3. Baccatum Mix
- 1kg (Lemon Drop, El Oro De Ecuador, Brazilian Red Olive, Bishop Crown)
- 6 ząbków czosnku
- 30g soli
- 60g cukier brązowy
- 125ml wody

4. Tropical Chinense
- 1,5kg (Fatalii, Chichen Itza, Habanaero Burning Bush, Goronong Yellow/Orange, Orange Bhut Jolokia)
- 300g świeży ananas
- 70g soli
- 100g cukier brązowy
- 2 kokosy
- 1,5 brzoskwini z puszki razem z sokiem
- 500ml wody

Całość trzeba zblendować na papkę,

Obrazek

Wsadzić do słoika, najlepiej z rurką fermentacyjną (coby CO2 uwolnić w trakcie fermentacji)

Obrazek

Postawić w temperaturze pokojowej na parę tygodniu i czekać, aż się zrobi ;)

Obrazek

Dalsza część działań za jakieś 6 tygodni :D

Pomocne materiały:
http://www.culturesforhealth.com/cultur ... lth-ebooks
http://foodwishes.blogspot.com/2013/09/ ... worth.html
http://thehotpepper.com/topic/23146-fer ... ppers-101/
http://thehotpepper.com/topic/42204-che ... -sriracha/

Pozdro
Avatar użytkownika
Jamboo

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 139
Images: 17
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 22:13
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Fermentowane sosy

Postprzez wolek68 » 8 lis 2013, o 07:18

No ciekawy jestem jak smakują te sosy przefermentowane :D
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1761
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 7
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Polishteam » 8 lis 2013, o 07:36

No ciekawe może to być, widziałem, że ten jeden przepis jest 3 dniowy.
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1176
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Odp: Fermentowane sosy

Postprzez mivanbazmeg » 8 lis 2013, o 09:35

Ja robiłem ostatnio z tej stronki http://varecha.pravda.sk/recepty/chilli ... ecept.html tylko użyłem habanero zamiast fresno w orginalnym przepisie jalapeno, i użyłem za dużego sitka pod koniec i większa połowa była w zlewie.

Składniki
500 g papryki(najlepiej jalapeno)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku suszonego ( nie musi być)
3 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
50 ml octu

Wykonanie
Zmieliłem w urządzeniu siekacz paprykę dodałem do słoika litrowego wraz z cukrem, solą i czosnkiem. Potem wymieszałem i zamknąłem na 7 dni prawie codziennie mieszając, potem wrzuciłem do blendera, dodałem ocet cukier,sól w zależności od smaku. Przecedzić przez sitko. Do słoików małych pastyrysować 5 -10 min w 100 stopniach, Podobno wytrzymuje 6 mc otworzone w lodówce. Smak dobry.

Wysłane z mojego Aurora-II za pomocą Tapatalk 2
Avatar użytkownika
mivanbazmeg

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 84
Dołączył(a): 15 lut 2012, o 14:43
Lokalizacja: kraków, beskid niski zachodni
Pochwały: 1
Papryki: Habaner maya red, gorgorong yellow

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Polishteam » 8 lis 2013, o 09:47

A ile dałeś cukru drugi raz (czy te 3 łyżeczki podzieliłeś na dwie porcje?)
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1176
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Psyhe » 8 lis 2013, o 10:02

W linku w przepisie piszę że fermentuje 7 dni, to po 6-u tygodniach się nie zepsuje ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1806
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez czlapik » 8 lis 2013, o 11:28

fermentacja bez "grzybków"?
Avatar użytkownika
czlapik

ROZGADANY
 
Posty: 292
Images: 127
Dołączył(a): 9 wrz 2012, o 15:18
Lokalizacja: Szczecin
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez dami » 8 lis 2013, o 12:15

Coś mi się wydaje ze juz po 4 tygodniach pojawi sie pleśń i cały sosik będzie do wywalenia. Brak konserwantu czyli octu. No zobaczymy co z tego wyjdzie, jestem ciekawy <thumright>
Avatar użytkownika
dami

NOWY
 
Posty: 49
Dołączył(a): 12 maja 2011, o 13:25
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez karlos » 8 lis 2013, o 12:18

Na fermentacje z tą solą bym nie liczył... Pomysł ciekawy, ale do wykonania nie mam przekonania ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Fermentowane sosy

Postprzez Oui » 8 lis 2013, o 12:25

Trochę ryzyko z taką ilością papryk. Oby się nie popsuło. :)
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość