Konserwowe chili cayenne - przepis!

Co jeszcze można z papryki...

Konserwowe chili cayenne - przepis!

Postprzez dpiast » 24 paź 2013, o 15:39

Jako że już nie wiedziałem co robić z moimi działkowymi cayennami to postanowiłem je zakonserwować.
Przepis na zalewajkę zapożyczyłem z programu na YouTube pt. "Kocham Gotować" - odcinek o wędzonej papryce konserwowej.

Pierwsze co zrobiłem to poodcinałem "dupki" papryczkom,
Następnie naciąłem je wzdłuż ale tylko z jednej strony aby wydłubać nasiona.
Tak przygotowane papryczki wypłukałem pod bierzącą wodą i pozwoliłem im odcieknąć.
Do czterech pustych i czystych słoików wsadziłem:
- po 2 kulki ziela angielskiego
- po jednym liściu laurowym
- po 3 kulki pieprzu
- po półtora ząbka czosnku (jak małe to dawać dwa)

Następnie napchałem papryczek i co by ostrość była odpowiednia na każdy słoik dałem po jednym białym i jednym czerwonym habanero.

Słoiki zalałem zalewajką złożoną z:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 7 szklanek wody
- dość spora szczypta soli.

Całość zagotowywałem (ok. 10min) w garnku.
Następnie położyłem do góry dnem aż słoiki się zassą i ostygną.

Obrazek
Avatar użytkownika
dpiast

NOWY
 
Posty: 48
Images: 6
Dołączył(a): 28 mar 2013, o 13:38
Lokalizacja: Wrocław
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości