Kupuje sosy ale czasem coś zrobię własnoręcznie coby mieć satysfakcję
Tutaj tani,prosty przepis ,może komuś się na coś przyda
Składniki (ilość jak na zdjęciach)
Pomidor
Cebula
Marchewka
Czosnek
Papryki
Bell (sobie uwędziłem wcześniej)
Fatali
Naga Jolokia
Piri piri
Piri piri wysuszona
Pryprawy
Kolendra
Cukier
Sól
Ocet winny (czerwony)
Pieprz
Imbir
2 Goździki
Do garnuszka wlewam 150 ml wody dodaję ,goździki ,szczyptę imbiru ,pieprzu , soli i łyżkę cukru mieszam
Po chwili wsypuję resztę pokrojonych składników
Gotowałem jakieś 30 minut pod przykryciem pod koniec dodałem 2-e łyżki octu
Aż się wszystko ładnie rozgotuje jak poniżej
Teraz cebula i czosnek lekko zeszkliłem na patelni
Zawartość garnuszka wraz z cebulą i czosnkiem blenderuję na papkę
Do napełnienia wykorzystałem małe buteleczki po różnych sosach napełniałem strzykawką a raczej strzykawą
Sosu wyszło za parę złotych dość sporo w porównaniu jakbyśmy mieli kupić zwykłe Tabasco za 11 zł dajmy na to no i jest o niebo lepszy
Ostatnim razem 3-y butelki miałem ponad miesiąc w lodówce
Sos jest taki jakby to powiedzieć..."egzotyczny" za sprawą kilku odmian papryk i lekko słodko kwaśny (zawsze chciałem zrobić coś na wzór Tao-Tao/Tabasco)
Ciekawym efektem jest posmak wędzenia ale to tylko tak w ramach testu robiłem
Sos nie urywa d..py ale fajnie smakuje i fajnie piecze
Pozdro