Strona 1 z 2

Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 08:25
przez Psyhe
Kupuje sosy ale czasem coś zrobię własnoręcznie coby mieć satysfakcję
Tutaj tani,prosty przepis ,może komuś się na coś przyda :)

Składniki (ilość jak na zdjęciach)

Pomidor
Cebula
Marchewka
Czosnek

Papryki
Bell (sobie uwędziłem wcześniej)
Fatali
Naga Jolokia
Piri piri
Piri piri wysuszona

Pryprawy
Kolendra
Cukier
Sól
Ocet winny (czerwony)
Pieprz
Imbir
2 Goździki
Obrazek
Do garnuszka wlewam 150 ml wody dodaję ,goździki ,szczyptę imbiru ,pieprzu , soli i łyżkę cukru mieszam
Po chwili wsypuję resztę pokrojonych składników
Obrazek
Gotowałem jakieś 30 minut pod przykryciem pod koniec dodałem 2-e łyżki octu
Obrazek
Aż się wszystko ładnie rozgotuje jak poniżej
Obrazek
Teraz cebula i czosnek lekko zeszkliłem na patelni
Obrazek
Zawartość garnuszka wraz z cebulą i czosnkiem blenderuję na papkę
Obrazek
Do napełnienia wykorzystałem małe buteleczki po różnych sosach napełniałem strzykawką a raczej strzykawą :D
Obrazek
Obrazek
Sosu wyszło za parę złotych dość sporo w porównaniu jakbyśmy mieli kupić zwykłe Tabasco za 11 zł dajmy na to no i jest o niebo lepszy
Ostatnim razem 3-y butelki miałem ponad miesiąc w lodówce ;)
Sos jest taki jakby to powiedzieć..."egzotyczny" za sprawą kilku odmian papryk i lekko słodko kwaśny (zawsze chciałem zrobić coś na wzór Tao-Tao/Tabasco)
Ciekawym efektem jest posmak wędzenia ale to tylko tak w ramach testu robiłem

Sos nie urywa d..py ale fajnie smakuje i fajnie piecze

Pozdro :D

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 08:31
przez Kwax
Ocet biały czy czerwony?

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 08:34
przez Psyhe
Kwax napisał(a):Ocet biały czy czerwony?

Dałem czerwony ocet dawałem raczej dla konserwacji po prostu mam shiza że to się może zepsuć ,choć nie wiem

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 08:37
przez Kwax
Ja kilka razy próbowałem zrobić sosik w domu i zawsze mi strasznie wali octem. Dlatego się zapytałem jaki bo może daję zły i dlatego. Ale jak widać daję też czerwony :/ Może takie chu... przepisy zawsze wybieram :P

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 08:41
przez Psyhe
A ile dajesz tak plus minus tego octu ? Kiedyś dawałem pół na pół z wodą i wtedy mogę powiedzieć że walił octem cały sos teraz daje mniej tak jak w przepisie 2-e łyżki
Może kiedyś zrobię bez octu

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 09:30
przez karlos
Kiedyś udało mi się zrobić zaje... sos z wędzonych papryk. Był ostry i aromatyczny z konkretnym smakiem! Jest to zawsze dla mnie priorytetem, nie lubię żarcia jak ja to mówię- mało smakowego. Aromat trzeba poczuć już przy samym zaciąganiu się nosem :P

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 14:52
przez Kwax
I po pół szklanki się zdarzało :P W zależności jaki przepis był.

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 19:50
przez Polishteam
Spróbuj użyć octu ryżowego lub jabłkowego one mają o wiele mniej intensywny zapach niż tradycyjny ocet.

Re: Tani sos

PostNapisane: 6 maja 2011, o 20:32
przez Kwax
Ryżowy to do sushi ładuje :P

Właśnie zrobiłem. Z ostrych dałem 2x habanero red i 2x cayenne. Wyszło bardzo smaczne :) Trochę "gerberek" ale spoko :) Domownikom też smakuje. Szczególnie jednemu, który nie wiedział co próbuje i język tylko umoczył i miał dość :P <chili> Lubię tak się znęcać :twisted:

Re: Tani sos

PostNapisane: 13 maja 2011, o 13:43
przez sic
Psyhe napisał(a):
Kwax napisał(a):Ocet biały czy czerwony?

Dałem czerwony ocet dawałem raczej dla konserwacji po prostu mam shiza że to się może zepsuć ,choć nie wiem


Ja myślalem że kapsycylina sama w sobie jest dobrym konserwantem a ocet to się dodaje tylko dla smaku