Strona 1 z 1

Sos chili by ICE

PostNapisane: 16 wrz 2013, o 11:50
przez Ice
Hej.

Po lekturze zakładki KUCHNIA stwierdziłem że sam zrobię sos.
Oto mój przepis i foto relacja.
Składniki
- 1 pomidory bez skórki LIMA - 1kg
- mix habanero - 15 szt
- maliny - około 250 gr
- limonka 2 szt
- duża cebula - 1 szt
- ząbki czosnku - 2 szt (duże)
- kawałek imbiru
- sól, cukier, ziarna kolędy i kminu
- odrobina octu winnego i koncentratu pomidorowego

4486

Cebule, czosnek, imbir kroimy, nasiona kolendry i kminu miażdżymy/ucieramy. Wszystko wrzucamy na do garnka. Smażymy aż się "zrumienią".

4487

Dorzucamy pokrojone pomidory, solimy. Jak się podduszą dorzucamy limonki pokrojone w ćwiartki.

4488

Dusimy to na wolnym ogniu. Jak pomidory się rozpadną dorzucamy maliny i pokrojone habanero.

4489

Całą miksturę dusimy. Jak wszystko zacznie się "rozpadać" doprawiamy do smaku. Mi "coś" brakowało wiec dodałem troszkę koncentratu, octu winnego i cukru.
Na sam koniec odłowiłem pozostałości limonki i wszystko zmiksowałem blenderem oraz przetarłem przez drobne sito.
Uzyskany sos "zaprawiłem" woda z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Oto gotowy produkt

4490

Wyszedł fajny smak, na samym początku cytrusy i słodycz a później fajnie pikantny.

Re: Sos chili by ICE

PostNapisane: 16 wrz 2013, o 12:42
przez wlodizw
:shock: Jak można było tak brutalnie usunąć gniazda nasienne??? :o
W błonach na których trzymają się nasiona jest dużo cennej kapsy.
I tak potem przez sito przetarłeś, więc niepotrzebna robota z usuwaniem gniazd i strata ostrości plus piekące paluchy :)

Re: Sos chili by ICE

PostNapisane: 16 wrz 2013, o 12:50
przez Ice
Miałem duży dylemat nad tym czy je zostawić czy nie. Ze względu że to pierwszy sos zdecydowałem aby je usunąć.
Sosik wyszedł OK, może mógł mieć więcej "mocy" jednak nie chciałem aby inne smaki były przez niego "stłumione".

Re: Sos chili by ICE

PostNapisane: 19 wrz 2013, o 16:27
przez tomek___
Siedzi się na ujaranych co :D
http://ujarani.com/153290