Sos chili by ICE

Co jeszcze można z papryki...

Sos chili by ICE

Postprzez Ice » 16 wrz 2013, o 11:50

Hej.

Po lekturze zakładki KUCHNIA stwierdziłem że sam zrobię sos.
Oto mój przepis i foto relacja.
Składniki
- 1 pomidory bez skórki LIMA - 1kg
- mix habanero - 15 szt
- maliny - około 250 gr
- limonka 2 szt
- duża cebula - 1 szt
- ząbki czosnku - 2 szt (duże)
- kawałek imbiru
- sól, cukier, ziarna kolędy i kminu
- odrobina octu winnego i koncentratu pomidorowego

4486

Cebule, czosnek, imbir kroimy, nasiona kolendry i kminu miażdżymy/ucieramy. Wszystko wrzucamy na do garnka. Smażymy aż się "zrumienią".

4487

Dorzucamy pokrojone pomidory, solimy. Jak się podduszą dorzucamy limonki pokrojone w ćwiartki.

4488

Dusimy to na wolnym ogniu. Jak pomidory się rozpadną dorzucamy maliny i pokrojone habanero.

4489

Całą miksturę dusimy. Jak wszystko zacznie się "rozpadać" doprawiamy do smaku. Mi "coś" brakowało wiec dodałem troszkę koncentratu, octu winnego i cukru.
Na sam koniec odłowiłem pozostałości limonki i wszystko zmiksowałem blenderem oraz przetarłem przez drobne sito.
Uzyskany sos "zaprawiłem" woda z odrobiną mąki ziemniaczanej.
Oto gotowy produkt

4490

Wyszedł fajny smak, na samym początku cytrusy i słodycz a później fajnie pikantny.
Avatar użytkownika
Ice

NOWY
 
Posty: 13
Images: 11
Dołączył(a): 17 cze 2013, o 12:32
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos chili by ICE

Postprzez wlodizw » 16 wrz 2013, o 12:42

:shock: Jak można było tak brutalnie usunąć gniazda nasienne??? :o
W błonach na których trzymają się nasiona jest dużo cennej kapsy.
I tak potem przez sito przetarłeś, więc niepotrzebna robota z usuwaniem gniazd i strata ostrości plus piekące paluchy :)
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Sos chili by ICE

Postprzez Ice » 16 wrz 2013, o 12:50

Miałem duży dylemat nad tym czy je zostawić czy nie. Ze względu że to pierwszy sos zdecydowałem aby je usunąć.
Sosik wyszedł OK, może mógł mieć więcej "mocy" jednak nie chciałem aby inne smaki były przez niego "stłumione".
Avatar użytkownika
Ice

NOWY
 
Posty: 13
Images: 11
Dołączył(a): 17 cze 2013, o 12:32
Papryki:

Re: Sos chili by ICE

Postprzez tomek___ » 19 wrz 2013, o 16:27

Siedzi się na ujaranych co :D
http://ujarani.com/153290
Avatar użytkownika
tomek___

NOWY
 
Posty: 15
Dołączył(a): 3 kwi 2013, o 15:35
Papryki:


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości