Sosik wersja 2013

Co jeszcze można z papryki...

Sosik wersja 2013

Postprzez ras13 » 19 lip 2013, o 15:49

Witam
Właśnie zrobiłem sosik z którym chciałbym się z Wami podzielić.

Skład:
Chili (ja posiadam zeszłoroczne mrożone)
3774

słodka papryka
bazylia świeża
3775

czosnek
imbir świeży
czerwona cebula
3778

sól
pieprz
kumin rzymski ( pierwszy raz używam do sosu, podpatrzyłem u Syndiego)
cukier trzcinowy
trochę soku z cytryny
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
przecier pomidorowy
trochę tarkowanej mrożonej marchewki z pietruszką ( miałem zeszłoroczną włoszczyznę"


Podsmażam wpierw imbir, czosnek i posiekane chili na oliwie z oliwek, dodaję cebulę i paprykę słodką, kumin później zalewam przecierem pomidorowym.
3777

Gotuje dość długo do zmiękczenia i zagęszczenia po czym traktuje tłuczkiem do ziemniaków w celu rozdrobnienia warzyw( można blenderem byle nie za mocno), dodaję ocet, cukier, sól, pieprz i świeżo posiekaną bazylię.
3776

Wybaczcie za jakoś zdjęć, z telefonu -nigdy nie chcą wyjść jak trzeba.

Jakby ktoś chciał powtórzyć ten przepis to życzę smacznego!
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sosik wersja 2013

Postprzez Syndi » 19 lip 2013, o 18:10

no i super, ale fajnie by było jakbyś opisał smak tego zacnego produktu ;)
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sosik wersja 2013

Postprzez ras13 » 19 lip 2013, o 18:28

Smak jest uzależniony od papryk, które damy do sosu. Ostry ale nie przesadnie, dość długo dzięki chinensom. Dla mnie rewelacja!
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Sosik wersja 2013

Postprzez gujen » 6 sie 2013, o 19:43

jak duzo uzyles tych skladnikow? bo rozumiem ze reszta to tak jak na zdjeciu

kumin rzymski
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
przecier pomidorowy

czy mozna ten sos pasteryzowac i przechowac na dluzej?
Avatar użytkownika
gujen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 121
Images: 11
Dołączył(a): 12 paź 2012, o 13:14
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków
Papryki:

Re: Sosik wersja 2013

Postprzez ras13 » 6 sie 2013, o 19:51

Dobra szczypta kuminu rzymskiego
ocet jabłkowy 3 łyżki stołowe
oliwa 3 łyżki stołowe
przecier około 0,5l

Pasteryzować jak najbardziej można, zalecane jednak trzymanie w chłodnym miejscu.
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości