Strona 1 z 1

Sosik wersja 2013

PostNapisane: 19 lip 2013, o 15:49
przez ras13
Witam
Właśnie zrobiłem sosik z którym chciałbym się z Wami podzielić.

Skład:
Chili (ja posiadam zeszłoroczne mrożone)
3774

słodka papryka
bazylia świeża
3775

czosnek
imbir świeży
czerwona cebula
3778

sól
pieprz
kumin rzymski ( pierwszy raz używam do sosu, podpatrzyłem u Syndiego)
cukier trzcinowy
trochę soku z cytryny
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
przecier pomidorowy
trochę tarkowanej mrożonej marchewki z pietruszką ( miałem zeszłoroczną włoszczyznę"


Podsmażam wpierw imbir, czosnek i posiekane chili na oliwie z oliwek, dodaję cebulę i paprykę słodką, kumin później zalewam przecierem pomidorowym.
3777

Gotuje dość długo do zmiękczenia i zagęszczenia po czym traktuje tłuczkiem do ziemniaków w celu rozdrobnienia warzyw( można blenderem byle nie za mocno), dodaję ocet, cukier, sól, pieprz i świeżo posiekaną bazylię.
3776

Wybaczcie za jakoś zdjęć, z telefonu -nigdy nie chcą wyjść jak trzeba.

Jakby ktoś chciał powtórzyć ten przepis to życzę smacznego!

Re: Sosik wersja 2013

PostNapisane: 19 lip 2013, o 18:10
przez Syndi
no i super, ale fajnie by było jakbyś opisał smak tego zacnego produktu ;)

Re: Sosik wersja 2013

PostNapisane: 19 lip 2013, o 18:28
przez ras13
Smak jest uzależniony od papryk, które damy do sosu. Ostry ale nie przesadnie, dość długo dzięki chinensom. Dla mnie rewelacja!

Re: Sosik wersja 2013

PostNapisane: 6 sie 2013, o 19:43
przez gujen
jak duzo uzyles tych skladnikow? bo rozumiem ze reszta to tak jak na zdjeciu

kumin rzymski
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
przecier pomidorowy

czy mozna ten sos pasteryzowac i przechowac na dluzej?

Re: Sosik wersja 2013

PostNapisane: 6 sie 2013, o 19:51
przez ras13
Dobra szczypta kuminu rzymskiego
ocet jabłkowy 3 łyżki stołowe
oliwa 3 łyżki stołowe
przecier około 0,5l

Pasteryzować jak najbardziej można, zalecane jednak trzymanie w chłodnym miejscu.