Syndi: La Avispa Furiosa

Co jeszcze można z papryki...

Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez Syndi » 12 lip 2013, o 19:48

AF_2.jpg

Na początek: Postanowiłem nazywać sosy/dipy - ale że angielski jest oklepany, polski za dobrze zrozumiały, to użyłem hiszpańskiego ;)
g.jpg

Smak: na początku wyczuwalny słodko/kwaśny smak ananasa i cytrynowy posmak Lemon Drop, za chwile robi się lekko ostro, po 2 - 3 sek. wyczuwalny smak chinensów i poteguje się ostrość. Taki Lemonowo - Scotch Bonnetowy aromat utrzymuje się jakiś czas.
Zastosowanie: do serów białych i żółtych, pizza hawajska, sosy do spaghetti, a przede wszystkim do krakersów i nachosów.
Składniki: na 600-700g:
- Lemon Drop - 12-15 szt;
- żółte chinense (np. Scotch Bonnet, Goronong) - 6 szt;
- papryka biała - 3 szt;
- marchewka - 1 szt;
- ananas z puszki 3 plastry + syrop, który te plastry przykrywał;
- cebula cukrowa - 1 szt (duża) albo zwykła;
- czosnek - 3 ząbki;
- ocet jabłkowy - ok 1/4 szklanki;
- woda 1/4 szklanki;
- łyżka oliwy;
- cukier - 1 łyżka;
- sól - pół łyżeczki.
Przygotowanie:
Do gotującej się wody dodajemy potarkowaną marchewkę, syrop z ananasa i pokrojone w kostkę ananasy oraz słodką paprykę i gotujemy ok. 10 min. na koniec dodajemy ostre papryki i gotujemy jeszcze ok. 5 min.
W tym czasie podsmażamy cebulkę (jak używamy cukrową, to dość mocno, żeby nie fermentowała) i czosnek na oliwie do pierwszego zarumienienia i dodajemy do papryk.
Blendujemy.
Dodajemy sól, cukier i ocet. czekamy aż się zagotuje.
Trzymając na malutkim gazie nakładamy do małych słoiczków - u mnie małe 80g po koncentracie pomidorowym (mają takie Łowicz i Dawtona), wyszło 8 szt.
AF_1.jpg

Można też użyć przypraw (np. Imbir, Kurkuma, Kolendra...) - tylko PO CO?

SMACZNEGO i zapraszam do "naśladownictwa" ;)

Pochwały przyznane za post: 6
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez Navari » 12 lip 2013, o 19:53

Widzę słoiki Dawtona, czyli najostrzejszej testowanej rzeczy na forum, hehe :D
Navari

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 85
Dołączył(a): 2 sie 2012, o 11:46
Highscores: 5
Papryki:

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez gujen » 22 lip 2013, o 15:10

Obrazek

wyszedl bardzo dobrze, smakowo zaraz po zrobieniu zaskoczylo pozytywnie. wyszlo 5 sloiczkow, jak sie przegryza to sproboje ale polecam bo odrazu czuc ze dobry. mialem maly dylemat czy dodac imbiru, nie dalem ale mysle ze moglby sie dobrze wpasowac <thumright>
Avatar użytkownika
gujen

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 121
Images: 11
Dołączył(a): 12 paź 2012, o 13:14
Lokalizacja: Niepołomice/Kraków
Papryki:

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez mundek » 9 wrz 2013, o 01:00

Sos wyszedł bardzo dobry.
Niestety nie miałem żadnych Chinense'ów, więc dałem więcej Lemon Drop.
Polecam przepis!

4421
4422
Avatar użytkownika
mundek

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 159
Images: 297
Dołączył(a): 20 cze 2012, o 17:20
Lokalizacja: Gdańsk
Papryki: Annuum, Baccatum, Chinense, Frutescens, Pubescens

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez Justysia » 9 wrz 2013, o 10:49

dobrze, że będę 3 dni w PL bo krzaki uginają się pod owocami podobno :)) i ten sos wypróbuję jako pierwszy :D
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez xlukaszox » 9 wrz 2013, o 12:54

Potwierdzam to jest najlepszy sosik jaki jadłem, szacun dla Syndiego <salut>
Avatar użytkownika
xlukaszox

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1217
Images: 280
Dołączył(a): 19 cze 2011, o 16:01
Lokalizacja: Ziemia Lubelska
Pochwały: 12
Papryki: http://www.hot-chili.com

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez GaGacek » 13 wrz 2013, o 21:23

Dzięki uprzejmości Sydiego zostałem obdarowany nasionami.
Udało mi sie wyhodować pierwszy raz tak dobre papryki.
Na sos przerobiłem wszystkie Lemon drop i Goronong - sos palce lizać

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
GaGacek

ŚWIEŻAK
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20 lis 2011, o 21:47
Papryki:

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez Veseyron » 30 lip 2014, o 22:21

W swojej wersji popełniłem kilka błędów i niedokładnie zmiksowałem, do tego użyłem cebuli czerwonej zamiast białej i hab. orange zamiast żółtych chinesów, w efekcie czego sos wyszedł nieco ciemniejszy, ale i tak cudowny smak. :)
W badaniach wstępnie wyszła mi alergia na kapsaicynę. Dzięki Bogu, to tylko borelioza.
Avatar użytkownika
Veseyron

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 83
Images: 20
Dołączył(a): 28 wrz 2013, o 19:55
Papryki: Kiełkujące habanki

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez lobofz » 18 wrz 2014, o 20:29

Również polecam świetny sosik. Sam nie przepadam za smakiem bejcy ale tu delikatnie zanika i świetnie łączy się w całość ;)
Naprawdę warto spróbować <thumright>
Avatar użytkownika
lobofz

NOWY
 
Posty: 22
Images: 62
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 11:10
Papryki:

Re: Syndi: La Avispa Furiosa

Postprzez sylcia » 25 wrz 2014, o 12:13

Zrobiłam sos z lemon drop i habanero white, bardzo fajny wyszedł w smaku bo mi akurat odpowiada połączenie słodkie+ostre. Faktycznie sos nie jest jakoś specjalnie doprawiony typu zioła, sól itp ale taki właśnie jego urok. Cebulę mocno wyzłociłam na patelni i chyba o pół główki za dużo bo trochę za bardzo przebija aromat ale może przewrażliwiona jestem chociaż ogólnie cebulę lubię. Tylko na świeżo jest ostry a jak otwarłam po kilku dniach słoik to jakiś taki mniej ostry jest. Ok wiem, że smaki się przechodzą w słoiku itp ale myślałam, że mniej ubytków się robi ;]
Avatar użytkownika
sylcia

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 80
Images: 5
Dołączył(a): 19 mar 2013, o 10:11
Papryki: Habanero White, Habanero Red, Thai Chili, Cuban Black, Aji Lemon, E.Ember

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości