Strona 1 z 1

Sambal Oelek ( chili i limonka )

PostNapisane: 29 lis 2012, o 23:26
przez morg
Cześć

Robiłem na wakacjach z Cayenne:

Do szybkowara ( 6 l ) wlewałem pół szklanki oliwy z oliwek, pokrojony pomidor a następnie dodawałem pokrojone w kostki papryki do 3/4 wysokości dużo pieprzu ziołowego, nieco soli morskiej ( ale najlepsza będzie kłodawska lub do przetworów). Zamknięty szybkowar podgrzewałem na wolnym ogniu 60-90 minut co jakiś czas mieszając. Jak papryka zmiękła wyciskałem garść czosnku, a że ja mam sporą rękę więc garść zawierała ze dwie główki czosnku. Część sambali zmieliłem mikserem a część zostawiłem pokrojoną, która mi wyjątkowo smakuje. Później w słoiki 0,33 l i 30 minut pasteryzować.

Wyjątkowo smaczne po skropieniu sokiem z limonki.


M.

Re: Sambal Oelek ( chili i limonka )

PostNapisane: 30 lis 2012, o 13:28
przez Psyhe
morg napisał(a):Zamknięty szybkowar podgrzewałem na wolnym ogniu 60-90 minut co jakiś czas mieszając.


To znaczy rozszczelniałeś go podczas gotowania ?

Re: Sambal Oelek ( chili i limonka )

PostNapisane: 30 lis 2012, o 14:31
przez wolek68
Garnkiem zapewne mieszał :)

Re: Sambal Oelek ( chili i limonka )

PostNapisane: 2 gru 2012, o 18:44
przez morg
Czasem rozszczelniałem, czasem mieszałem garnkiem. Pod koniec gotowania zazwyczaj otwierałem pokrywę i sprawdzałem czy jest już gotowy.

M.