Sambal Oelek ( chili i limonka )

Co jeszcze można z papryki...

Sambal Oelek ( chili i limonka )

Postprzez morg » 29 lis 2012, o 23:26

Cześć

Robiłem na wakacjach z Cayenne:

Do szybkowara ( 6 l ) wlewałem pół szklanki oliwy z oliwek, pokrojony pomidor a następnie dodawałem pokrojone w kostki papryki do 3/4 wysokości dużo pieprzu ziołowego, nieco soli morskiej ( ale najlepsza będzie kłodawska lub do przetworów). Zamknięty szybkowar podgrzewałem na wolnym ogniu 60-90 minut co jakiś czas mieszając. Jak papryka zmiękła wyciskałem garść czosnku, a że ja mam sporą rękę więc garść zawierała ze dwie główki czosnku. Część sambali zmieliłem mikserem a część zostawiłem pokrojoną, która mi wyjątkowo smakuje. Później w słoiki 0,33 l i 30 minut pasteryzować.

Wyjątkowo smaczne po skropieniu sokiem z limonki.


M.
Avatar użytkownika
morg

NOWY
 
Posty: 36
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 22:05
Lokalizacja: Rzeszów
Papryki: Black Hungarian, Aribibi Gussano, Goronong, Numex Twilight, Cayenne ..

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sambal Oelek ( chili i limonka )

Postprzez Psyhe » 30 lis 2012, o 13:28

morg napisał(a):Zamknięty szybkowar podgrzewałem na wolnym ogniu 60-90 minut co jakiś czas mieszając.


To znaczy rozszczelniałeś go podczas gotowania ?
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sambal Oelek ( chili i limonka )

Postprzez wolek68 » 30 lis 2012, o 14:31

Garnkiem zapewne mieszał :)
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Sambal Oelek ( chili i limonka )

Postprzez morg » 2 gru 2012, o 18:44

Czasem rozszczelniałem, czasem mieszałem garnkiem. Pod koniec gotowania zazwyczaj otwierałem pokrywę i sprawdzałem czy jest już gotowy.

M.
Avatar użytkownika
morg

NOWY
 
Posty: 36
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 22:05
Lokalizacja: Rzeszów
Papryki: Black Hungarian, Aribibi Gussano, Goronong, Numex Twilight, Cayenne ..


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości

cron