Autorski przepis.
Składniki:
Płatki różane (40 sztuk)
Woda - wrzątek (0,5 l)
Ocet (3 łyżki)
Czosnek (4 ząbki)
Cebula (1 mała)
Olej
Papryka zielona, czerwona, żółta (razem 200 gram)
Habanero Red Savina (1 połówka)
Jalapeno (50 gram)
Pędy Bambusa (10 plastrów)
Liczi (8 sztuk)
Ananas (4 plastry)
Śliwki (3 połówki)
Truskawki (6 sztuk)
Wiśnie (9 sztuk)
Porzeczka suszona (2 łyżki)
Szafran (szczypta)
Przygotowanie:
Płatki różane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Po 10 minutach dodać 2 łyżki octu i przykryć z powrotem.
Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni w lekkiej ilości oleju.
Papryki pokroić w kostkę (3 kolory, Habanero, Jalapeno) i wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju. Dodać przysmażony czosnek z cebulą.
Wlać wodę różaną przez sitko, aby oddzielić płatki. Dusić pod przykrywką na średnim ogniu.
Po 10 minutach dodać pokrojone plastry bambusa. Poczekać do całkowitego odparowania wody. Następnie dodać owoce – truskawki, wiśnie, śliwki, ananasy, liczi oraz dwie łyżki porzeczki i szafran.
Dusić przez 15 minut.
Przelać wszystko do wysokiej miski, dodać łyżkę oleju, octu i potraktować blenderem.
Sos przelać do słoików, maksymalnie 2cm od wieczka. Wlać trochę oleju na wierzch sosu, aby zlikwidować możliwość dostania się powietrza. Zakręcić słoiki. Wstawić do piekarnika na mokrej szmacie lub kawałku tektury. Temperatura 180’, tryb grzania – góra-dół. Od czasu powstania bąbelków wewnątrz słoików odczekać 10 minut i wyłączyć piekarnik. Zostawić słoiki na co najmniej 12h w piekarniku w celu powolnego, spokojnego wystygnięcia.
Wykorzystanie:
Dziczyzna, jagnięcina, drób - kaczka, desery