Sos Westchnienie róży by Oui

Co jeszcze można z papryki...

Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez Oui » 22 maja 2011, o 21:52

Autorski przepis. ;)

Składniki:
Płatki różane (40 sztuk)
Woda - wrzątek (0,5 l)
Ocet (3 łyżki)
Czosnek (4 ząbki)
Cebula (1 mała)
Olej
Papryka zielona, czerwona, żółta (razem 200 gram)
Habanero Red Savina (1 połówka)
Jalapeno (50 gram)
Pędy Bambusa (10 plastrów)
Liczi (8 sztuk)
Ananas (4 plastry)
Śliwki (3 połówki)
Truskawki (6 sztuk)
Wiśnie (9 sztuk)
Porzeczka suszona (2 łyżki)
Szafran (szczypta)

Przygotowanie:
Płatki różane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Po 10 minutach dodać 2 łyżki octu i przykryć z powrotem.
Obrazek
Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni w lekkiej ilości oleju.
Obrazek
Papryki pokroić w kostkę (3 kolory, Habanero, Jalapeno) i wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju. Dodać przysmażony czosnek z cebulą.
Obrazek
Wlać wodę różaną przez sitko, aby oddzielić płatki. Dusić pod przykrywką na średnim ogniu.
Obrazek
Po 10 minutach dodać pokrojone plastry bambusa. Poczekać do całkowitego odparowania wody. Następnie dodać owoce – truskawki, wiśnie, śliwki, ananasy, liczi oraz dwie łyżki porzeczki i szafran.
Obrazek
Dusić przez 15 minut.
Obrazek
Przelać wszystko do wysokiej miski, dodać łyżkę oleju, octu i potraktować blenderem.
Obrazek
Sos przelać do słoików, maksymalnie 2cm od wieczka. Wlać trochę oleju na wierzch sosu, aby zlikwidować możliwość dostania się powietrza. Zakręcić słoiki. Wstawić do piekarnika na mokrej szmacie lub kawałku tektury. Temperatura 180’, tryb grzania – góra-dół. Od czasu powstania bąbelków wewnątrz słoików odczekać 10 minut i wyłączyć piekarnik. Zostawić słoiki na co najmniej 12h w piekarniku w celu powolnego, spokojnego wystygnięcia.
Obrazek

Wykorzystanie:
Dziczyzna, jagnięcina, drób - kaczka, desery
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez wlodizw » 22 maja 2011, o 22:04

Co to za cycki widać na trzecim zdjęciu?
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez Oui » 22 maja 2011, o 22:07

Mojej dziewczyny. Ktos musial pozmywac, to trzeba bylo zatrudnic pracownika do pomocy. :D
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez wlodizw » 22 maja 2011, o 22:11

To wszystko wyjaśnia.
trans-8-metylo-N-wanilino-6-nonenamid rządzi


Obrazek
Avatar użytkownika
wlodizw

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2311
Images: 114
Dołączył(a): 19 kwi 2011, o 10:10
Lokalizacja: Łódź
Pochwały: 7
Papryki: lubię jeść i lubię jak mnie po nich piecze tu i tam...

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez Oui » 22 maja 2011, o 22:14

A sosik zaje...! Na poczatku mega owocowy, orzezwiajacy smak wypelniajacy cale usta i po kilku sekundach uderzenie habanero. <thumright>
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez karlos » 22 maja 2011, o 22:15

ogólnie skoro składniki są krojone to wolałbym ich już nie miksować, po gotowaniu wystarczy widelcem pomerdać...

Papek nie lubię ale to kwestia gustu o którym się nie dyskutuje.


PS. czy te płatki różane dodają charakteru potrawie, czy to bardziej sztuka dla sztuki?
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez Oui » 22 maja 2011, o 22:22

Wolalem papke. ;) i tak, roza jest wyczuwalna. Najlepiej bezposrednio po zerwaniu robic sos, gdyz po dniu-dwoch traci sie z 60% zapachu platkow. Wtedy to jest troche sztuka dla szutki. A tak to bardzo przyjemna rozana nuta w smaku. ;)
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez hanka » 23 maja 2011, o 09:38

czekam z niecierpliwością na zaproszenie

Oui napisał(a):P.S. Odradzam wąchać sos w misce. :)
:lol:
Wsadzę ci głowę do pralki.
Avatar użytkownika
hanka

VIP
MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 518
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 13:52
Lokalizacja: kraków
Papryki:

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez Psyhe » 25 maja 2011, o 18:42

Westchnienie róży hehe fajna nazwa :D
No i jak widzę składniki na ten sos to normalnie jak jakiś poemat
Aczkolwiek końcową konsystencję ja bym chciał mieć bardziej w formie płynnej ,oj takie coś by mi pasowało
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: Sos Westchnienie róży by Oui

Postprzez Syndi » 25 maja 2011, o 20:34

No, No, Nieźle - przepis trzeba będzie przetestować - szczególnie jak się barwnie opisze płci pięknej z czego jest zrobiony - to 100%, że laski miękną. <thumright> Przykład: hanka :lol:
<smierc>
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości