Sos Yt2 by Oui

Co jeszcze można z papryki...

Sos Yt2 by Oui

Postprzez Oui » 22 maja 2011, o 21:37

Autorski przepis. ;)

Składniki:
Czosnek (5 ząbków)
Cebula (1 mała)
Habanero Red Savina (1,5)
Habanero Orange suszone (połówka)
Jalapeno (100 gram)
Pomidory całe bez skórki (1 puszka)
Bazylia suszona (8 liści)
Oregano (garść)
Papryka zielona, czerwona, żółta (razem 100 gram)
Ocet (2 łyżki)
Olej
Pieprz
Sól


Przygotowanie:
Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni w lekkiej ilości oleju.
Obrazek
Papryki pokroić w kostkę (3 kolory, Habanero, Jalapeno) i wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju. Dodać przysmażony czosnek z cebulą i pomidory.
Obrazek
Skruszyć Habanero Orange, bazylię i oregano. Dodać sól i pieprz. Gotować 15 minut.
Obrazek
Przelać wszystko do wysokiej miski, dodać łyżkę oleju, dwie octu i potraktować blenderem.
Obrazek
Sos przelać do słoików, maksymalnie 2cm od wieczka. Wlać trochę oleju na wierzch sosu, aby zlikwidować możliwość dostania się powietrza. Zakręcić słoiki. Wstawić do piekarnika na mokrej szmacie lub kawałku tektury. Temperatura 180’, tryb grzania – góra-dół. Od czasu powstania bąbelków wewnątrz słoików odczekać 10 minut i wyłączyć piekarnik. Zostawić słoiki na co najmniej 12h w piekarniku w celu powolnego, spokojnego wystygnięcia.
Obrazek

Wykorzystanie:
Kanapki, dania włoskie, wzmacniacz ostrości

P.S. Odradzam wąchać sos w misce. :)
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez Majeranek » 29 maja 2011, o 15:02

Kurde.. chyba nie mogę czytać takich tematów, bo staje się okrutnie głodny. Sos z chęcia bym zrobił, tylko mam takie pytanie. Skąd wy teraz bierzecie papryki... ? Jalapeno jak widze na zdjęciu z meksykańskiego tyg. w Lidłu, Habanero Orange pewnie z zeszłego sezonu, ale skąd do cholery wytrzasnąłeś świeża Red Savinę?!

Pozdro
Avatar użytkownika
Majeranek

NOWY
 
Posty: 18
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 19:55
Papryki:

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez eskafal » 29 maja 2011, o 18:06

we Wrocq pewnie nie ma z tym większego problemu ;)
Ja z takimi sosami muszę poczekać do pierwszych planów.
Avatar użytkownika
eskafal

ROZGADANY
 
Posty: 201
Images: 0
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 19:11
Lokalizacja: Starachowice
Papryki:

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez sic » 29 maja 2011, o 18:25

na allegro można kupić ;)
http://allegro.pl/papryka-habanero-250g ... 93056.html

tylko ceny saaaaaa zaje... musze przyznac
Avatar użytkownika
sic

CHILIHEAD TEAM
CHILIHEAD
 
Posty: 714
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 17:32
Lokalizacja: Silesia
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez karlos » 29 maja 2011, o 18:42

cena dla jeleni (bez obrazy...)
lepiej zaczekać na sezon i zebrać swoje zbiory lub późnym latem/jesienią zapytać naszego forumowego producenta czy nie ma czegoś zbyciu :)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez Shadow34 » 29 maja 2011, o 20:40

45zł za 250gr hah dobre. Chyba poczekam jednak do zbiorów :D Przepis bardzo fajny postaram się wypróbować.
Avatar użytkownika
Shadow34

NOWY
 
Posty: 30
Dołączył(a): 9 maja 2011, o 11:26
Papryki:

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez Oui » 30 maja 2011, o 15:50

pomaranczowe wysuszylem sobie z miesiac temu - kupilem w Almie, czerwone tez z Almy, ale z drugiej. :D Pomaranczowe byly w Renomie, czerwone w Arkadach. 88zl za kilogram, czyli za 3 duze habanero ok. 4zl
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez aldorn » 19 sie 2011, o 23:58

Miksowanie po smażeniu? Ja mieliłem maszynką do mięsa z drobnym, świeżo naostrzonym sitkiem i nożem, ale nie wyszło mi to co chciałem, teraz spróbuję najpierw mielić, potem poddawać obróbce termicznej :P
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez Oui » 5 wrz 2011, o 22:20

wszystko sie nie rozpadlo a chcialem miec sos 'smooth'. Dlatego tak ;)
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Re: Sos Yt2 by Oui

Postprzez seba » 9 wrz 2011, o 13:12

kurde wszystko mam oprócz Jalapeno
troszkę zmodyfikuje twój przepis i dodam ostatnio znaleziona w ciemnych zakątkach lodówki dorset naga :D
a swoją drogą przepis wygląda całkiem ciekawie
Avatar użytkownika
seba

ŚWIEŻAK
 
Posty: 1
Dołączył(a): 1 wrz 2011, o 21:29
Papryki:

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 17 gości