Sos Hindi-Revo by Oui

Co jeszcze można z papryki...

Sos Hindi-Revo by Oui

Postprzez Oui » 22 maja 2011, o 21:27

Autorski przepis. ;)

Składniki:
Czosnek (5 ząbków)
Cebula (1 mała)
Habanero Red Savina (połówka)
Jalapeno (100 gram)
Pieprz Cayenne (1 łyżka)
Papryka zielona, czerwona, żółta (razem 120 gram)
Pędy Bambusa (15 plastrów)
Ananas (2 plastry)
Liczi (3 sztuki)
Marchew z mieszanki warzywnej (8 sztuk)
Porzeczka suszona (2 łyżeczki)
Wiórki kokosowe (3 łyżeczki)
Sezam (2 łyżeczki)
Cynamon (2 szczypty)
Bazylia suszona (5 liści)
Oregano (garść)
Ocet (2 łyżki)
Curry (1,5 łyżki)
Olej
Pieprz
Sól

Przygotowanie:
Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni w lekkiej ilości oleju.
Obrazek
Papryki pokroić w kostkę (3 kolory, Habanero, Jalapeno) i wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju.
Obrazek
Dodać przysmażony czosnek z cebulą. Skruszyć bazylię i oregano. Dodać pieprz Cayenne, sól i pieprz, pędy bambusa. Gotować 15 minut. Wrzucić ananasy, liczi, pokrojone marcheweczki. Gotować 5 minut. Dodać porzeczkę, wiórki kokosowe, sezam, cynamon i curry. Gotować kolejne 5 minut.
Obrazek
Przelać wszystko do wysokiej miski, dodać łyżkę oleju, dwie octu i potraktować blenderem.
Obrazek
Sos przelać do słoików, maksymalnie 2cm od wieczka. Wlać trochę oleju na wierzch sosu, aby zlikwidować możliwość dostania się powietrza. Zakręcić słoiki. Wstawić do piekarnika na mokrej szmacie lub kawałku tektury. Temperatura 180’, tryb grzania – góra-dół. Od czasu powstania bąbelków wewnątrz słoików odczekać 10 minut i wyłączyć piekarnik. Zostawić słoiki na co najmniej 12h w piekarniku w celu powolnego, spokojnego wystygnięcia.
Obrazek

Wykorzystanie:
Marynata do mięsa, sos do parówek, kanapek, dania indyjskie
Avatar użytkownika
Oui

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 469
Images: 2
Dołączył(a): 8 maja 2011, o 09:59
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Highscores: 3
Papryki: Purple Flash

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 12 gości