Autorski przepis.
Składniki:
Czosnek (5 ząbków)
Cebula (1 mała)
Habanero Red Savina (połówka)
Jalapeno (100 gram)
Pieprz Cayenne (1 łyżka)
Papryka zielona, czerwona, żółta (razem 120 gram)
Pędy Bambusa (15 plastrów)
Ananas (2 plastry)
Liczi (3 sztuki)
Marchew z mieszanki warzywnej (8 sztuk)
Porzeczka suszona (2 łyżeczki)
Wiórki kokosowe (3 łyżeczki)
Sezam (2 łyżeczki)
Cynamon (2 szczypty)
Bazylia suszona (5 liści)
Oregano (garść)
Ocet (2 łyżki)
Curry (1,5 łyżki)
Olej
Pieprz
Sól
Przygotowanie:
Czosnek i cebulkę pokroić w kostkę i przysmażyć na patelni w lekkiej ilości oleju.
Papryki pokroić w kostkę (3 kolory, Habanero, Jalapeno) i wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju.
Dodać przysmażony czosnek z cebulą. Skruszyć bazylię i oregano. Dodać pieprz Cayenne, sól i pieprz, pędy bambusa. Gotować 15 minut. Wrzucić ananasy, liczi, pokrojone marcheweczki. Gotować 5 minut. Dodać porzeczkę, wiórki kokosowe, sezam, cynamon i curry. Gotować kolejne 5 minut.
Przelać wszystko do wysokiej miski, dodać łyżkę oleju, dwie octu i potraktować blenderem.
Sos przelać do słoików, maksymalnie 2cm od wieczka. Wlać trochę oleju na wierzch sosu, aby zlikwidować możliwość dostania się powietrza. Zakręcić słoiki. Wstawić do piekarnika na mokrej szmacie lub kawałku tektury. Temperatura 180’, tryb grzania – góra-dół. Od czasu powstania bąbelków wewnątrz słoików odczekać 10 minut i wyłączyć piekarnik. Zostawić słoiki na co najmniej 12h w piekarniku w celu powolnego, spokojnego wystygnięcia.
Wykorzystanie:
Marynata do mięsa, sos do parówek, kanapek, dania indyjskie