Sos paprykowo pomidorowy

Co jeszcze można z papryki...

Sos paprykowo pomidorowy

Postprzez aldorn » 12 wrz 2012, o 22:31

Ja robię taką salsę, trochę przypominającą składem i wykonaniem leczo. Pomidory, paprykę i cebulę pokrojoną w kostkę gotuję - właśnie jak leczo, tyle że można tu dodać ulubionych przypraw tych nie mielonych.
Ilość i proporcje pomidorów, papryki i słodkiej papryki to już od siebie. Jak robię na zimę i dla żony, to po 1/3 wszystkiego - cyklony, pomidory i słodka, wychodzi wtedy takie dla każdego, a jak dla siebie to bez słodkiej i z habanerką.
Następnie przecieram ugotowany wcześniej półprodukt w na sitku, bo jeszcze przecieraka sobie nie sprawiłem :(
Ostatni etap, odparowywanie zbędnej wody i doprawianie. Co kto lubi, jak ma być słodkawe to masa cukru, czosnek, zioła, sól dopiero teraz, bo z tego co gdzieś czytałem, obniża ona temperaturę wrzenia i przez to gotowanie jest mniej wydajne.
Na koniec do słoików i gotowe, na zimowe wieczory jak znalazł. W zeszłym roku zrobiłem ze 3 litry, ale to było znacznie za mało, teraz z 10 planuję, bo zamiast keczupu używam.
Ostatnio edytowano 17 gru 2012, o 21:33 przez aldorn, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Slasa?

Postprzez v4smus » 12 wrz 2012, o 22:39

Bardziej sos niz salsa ;p, klasyczna salsa ma w sobie niegotowane warzywka i nie filtrowane przez sito tylko takie zeby mozna bylo nalozyc dajmy na nachosa ;p. Z reszta takie z kawalkami sa lepsze do jedzenia wg mnie, dajmy przyklad mozna polowe przetrzec a reszty nie, bedize lepsza tekstura.
Avatar użytkownika
v4smus

NOWY
 
Posty: 30
Images: 0
Dołączył(a): 8 sie 2012, o 02:41
Papryki:

Re: Slasa?

Postprzez Syndi » 13 wrz 2012, o 09:36

v4smus napisał(a):Bardziej sos niz salsa ;p, ....

A ja nieświadomy zawsze myślałem że sos i slasa to sa synonimy... co innego dip.
http://translate.google.pl/#es/pl/salsa
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Slasa?

Postprzez V3rtyX » 13 wrz 2012, o 09:39

Syndi zalezy :D
Po hiszpansku to to samo :) ale salsa moze tez oznaczac pewien typ sosu ktory ty nazywasz dipem. Wtedy salsa jest dipem ale nie kazdy dip jest salsa :>
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Slasa?

Postprzez karlos » 13 wrz 2012, o 10:07

http://pl.wikipedia.org/wiki/Salsa_%28potrawa%29

Mi zawsze salsa kojarzy się z świeżym sosem, gdzie występują drobno posiekane warzywa ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Slasa?

Postprzez aldorn » 13 wrz 2012, o 10:39

Z linka powyżej:
"salsa roja ("czerwona") - z gotowanych pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i kolendry;"
Czyli jednak salsa, doprawiona po swojemu, ale jednak salsa.
Kwestia tylko, czy ją można przecierać by została salsą :) Kupował ktoś salsę w sklepie? Jaką ma konsystencję?
W jakimś dokumencie o chili było, że w stanach sprzedaż salsy przebiła sprzedaż keczupu, więc skoro to porównują, to muszą to być produkty używane zamiennie, co za tym idzie, pewnie też konsystencją przypominające siebie.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Slasa?

Postprzez v4smus » 13 wrz 2012, o 13:52

Kupowalem w sklepie salse i sa w niej kawalki cebuli i innych warzyw ;].
Avatar użytkownika
v4smus

NOWY
 
Posty: 30
Images: 0
Dołączył(a): 8 sie 2012, o 02:41
Papryki:

Re: Slasa?

Postprzez wolek68 » 13 wrz 2012, o 16:54

Hm.. a czemu to przecierasz przez sito?Ja to wszystko traktuje po prostu blenderem.
Ostatnio edytowano 13 wrz 2012, o 17:13 przez wolek68, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Slasa?

Postprzez aldorn » 13 wrz 2012, o 17:08

Wolę przetrzeć przez sito, nie ma wtedy rozdrobnionych pestek i skórek. Może więcej bawienia się, ale czy blender czy sito rzecz gustu, efekt końcowy niemal taki sam.
Avatar użytkownika
aldorn

ROZGADANY
 
Posty: 282
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2011, o 13:39
Lokalizacja: Nysa
Papryki:

Re: Slasa?

Postprzez wolek68 » 13 wrz 2012, o 17:13

Po to jest blender aby rozdrobnił skórki i nasiona.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości

cron