Strona 1 z 1

Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 30 sie 2012, o 21:32
przez wolek68
Postanowiłem dzisiaj zrobić salse do nachosów z zielonych pomidorów i chili Lemon Drop.
5 zielonych pomidorów
5 Lemon Drop
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sok z połowy cytryny
3 listki świeżej bazylii
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
foto 146.jpg

Cebule z czosnkiem kroimy i przesmażamy na patelni do zrumienienia.
Przekładamy do garnka i dorzucamy pokrojone zielone pomidory i Lemon Drop.
Dusimy z 10 minut aby zmiękły,nastepnie dodajemy sok,ocet i przyprawy.
Wszystko razem blendujemy mikserem.
Otwieramy piwko,paczke nachosów i maczając degustujemy naszą salse :)
foto 147.jpg

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 30 sie 2012, o 21:35
przez xlukaszox
Kurna ja spróbuję z fatalii zobacze jakie mi wyjdzie zaje... przepis :D smacznie to wygląda <thumright> <chili>

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 30 sie 2012, o 21:37
przez wolek68
Fatalii też miałem pod ręką ale miałem ochote na coś bardziej cytrynowego.

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 31 sie 2012, o 07:09
przez Psyhe
Super ! prezentuje się ciekawie bo taki zieloniutki niewinny kolorek to ma :D

A czy zielone pomidory to są po prostu niedojrzałe pomidory ?

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 31 sie 2012, o 07:15
przez wolek68
Tak to niedojrzałe pomidory z których robie co roku bardzo dobry dżem.

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 31 sie 2012, o 09:59
przez Justysia
Kiedyś była nowina, że zielone pomidory sa rakotwórcze, nie wiem jaka jest prawda bo nie zagłębiałam się w temat ale...życie tez jest staro i rakotwórcze :P Wolek czy jest moment do jakiego te pomidory muszą dojść zeby je zrywać? np przestac rosnąć? czy w jakimkolwiek momencie je zrywasz? Czy jak startuja wybarwianie?

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 31 sie 2012, o 10:54
przez hanka
Justysia napisał(a):Kiedyś była nowina, że zielone pomidory sa rakotwórcze,

ja słyszałam tylko o zielonych ziemniakach, że niby solanina w nich szkodzi.

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 31 sie 2012, o 10:55
przez tomek1491
Jakie rakotwórcze. Moja babcia od dawna robi zielone pomidory w salatkach i przetworach i nikt w rodzinie nie mial raka

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 31 sie 2012, o 11:18
przez Justysia
ja słyszałam tylko o zielonych ziemniakach, że niby solanina w nich szkodzi.


To doczytaj ;) zresztą na studiach tez dawali tabele takich podstawowych subst. nie pamietam na jakim przedmiocie (jak jestes dociekliwa to sobie przypomne). Powiedziałam zdanie a tu istna burza :lol: Moja babcia tez robiła sałatkę z zielonych pomidorów, od lat jednak juz nie robi i tyle.

Re: Lemon Green salsa -wolek68

PostNapisane: 31 sie 2012, o 16:24
przez wolek68
Justysia napisał(a):Kiedyś była nowina, że zielone pomidory sa rakotwórcze, nie wiem jaka jest prawda bo nie zagłębiałam się w temat ale...życie tez jest staro i rakotwórcze :P Wolek czy jest moment do jakiego te pomidory muszą dojść zeby je zrywać? np przestac rosnąć? czy w jakimkolwiek momencie je zrywasz? Czy jak startuja wybarwianie?


Ogólnie to na sałatke lub dżem to zrywam jak jest koniec sezonu i nie ma już nadziei że owoce się wybarwią a krzaki usychają.Te zerwałem teraz bo już 2 krzaki usychały.