Strona 1 z 2

[Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 17 sie 2012, o 20:45
przez v4smus
Witam, jak w temacie. Zrobilem jeden sos z habanero:przecier pomidorowy, cebula, pomidorek, 3 habanerki, lyzka octu spirytusowego i balsamicznego, 2 lychy soku z cytryny, sol, pieprz, ziola.
Ale w smaku nic ciekawego. Pytanko co ciekawego mozna zrobic z bhuta (bo jesli nic to go wysusze), nastepne czy macie jakies sprawdzone przepisy na sosy z habanero i najlepiej zeby nie byly slodkie (bez ananasow ;]).

EDIT:
mam jeszcze pytanie, jakiego octu uzywac ;]?

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 09:18
przez Psyhe
Są gdzieś na forum jakieś przepisy na sosy (chyba) nie no ja dawałem coś musisz poszukać w starszych tematach :)

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 09:22
przez Justysia
Ja polecam dodac brzoskwinie albo lepiej nektarynke ale żeby była twarda, pokrój ją na drobne kostki. Ja dodaje to co Ty ale robie z tego salse nie sos taki zmiksowany, paprykę świeżą ostrą i łagodną w kostke krojoną i nektarynke właśnie, sporo cebuli. Habanerki white masz? ich aromat fajnie podkreśla brzoskwinie.

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 09:40
przez V3rtyX
Moim zdaniem najlepsze sa najprostsze sosy. Nie wiem jaki typ sosu chcesz uzyskac(ketchup, salsa, salsa verde, sos chili itp) ale moim zdaniem powiniennes ograniczyc ilosc skladnikow do minimum zeby nie zamaskowac zbyt bardzo smaku chili.
habanero, ocet, czosnek, szczypta kolendry, sol, pieprz, szczypta oregano kuminu albo lyzeczka przyprawy do chili con carne(na +- 200ml sosu)

To taki klasyczny sos troche w stylu sosow death od blair's
Moim zdaniem pomidory sa zbedne bo to ma byc sos chili a nie ketchup :D
Jest naprawde bardzo bardzo malo sosow chili zawierajacych pomidory :)

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 10:12
przez Psyhe
Pomidory są dobrym wypełniaczem jak chcesz uzyskać sporo salsy/sosu np: na przetwory a chili dodaję jako ostrość no i przyprawy
W tym roku mam zamiar zrobić sos jak V pisze ograniczyć składniki do minimum i pomieszać kilka papryk np: Bhuta z Habkiem itp.

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 15:31
przez v4smus
ocet spirytusowy moze byc? czy jakis bardziej wygurowany?

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 15:32
przez Psyhe
v4smus napisał(a):ocet spirytusowy moze byc? czy jakis bardziej wygurowany?

Pewnie może jak Ci nie przeszkadza ale ja daje winny są jeszcze inne lepsze oczywiście

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 15:34
przez miziol
Psyhe napisał(a):
v4smus napisał(a):ocet spirytusowy moze byc? czy jakis bardziej wygurowany?

Pewnie może jak Ci nie przeszkadza ale ja daje winny są jeszcze inne lepsze oczywiście

Ocet balsamiczny też jest dobry.

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 15:35
przez v4smus
chodzi mi glowne o to zeby smaku nie posulo ;D, nie wiem czy mam jakies nakoksowane te habanero albo sie za bardzo nimi zjaralem ale ich zapach i smak nie jest w sumie taki fajny, offtopowe pytanie, czy bhut smakuje tak jak red savina tylko jest 3x mocniejszy w smaku ;d?

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

PostNapisane: 18 sie 2012, o 15:57
przez V3rtyX
Zwykle uzywa sie octu winnego 6% zamiast zwyklego spirytusowego 10%. Smak jest duzo lagodniejszy. Ale mozesz uzyc zwyklego jezeli ci to nie przeszkadza.
Jezeli ci nie smakuje jakas papryka to nie ma sensu robic z niej sosu. Rob sos z papryk ktore ci smakuja!