[Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Co jeszcze można z papryki...

[Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez v4smus » 17 sie 2012, o 20:45

Witam, jak w temacie. Zrobilem jeden sos z habanero:przecier pomidorowy, cebula, pomidorek, 3 habanerki, lyzka octu spirytusowego i balsamicznego, 2 lychy soku z cytryny, sol, pieprz, ziola.
Ale w smaku nic ciekawego. Pytanko co ciekawego mozna zrobic z bhuta (bo jesli nic to go wysusze), nastepne czy macie jakies sprawdzone przepisy na sosy z habanero i najlepiej zeby nie byly slodkie (bez ananasow ;]).

EDIT:
mam jeszcze pytanie, jakiego octu uzywac ;]?
Avatar użytkownika
v4smus

NOWY
 
Posty: 30
Images: 0
Dołączył(a): 8 sie 2012, o 02:41
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez Psyhe » 18 sie 2012, o 09:18

Są gdzieś na forum jakieś przepisy na sosy (chyba) nie no ja dawałem coś musisz poszukać w starszych tematach :)
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez Justysia » 18 sie 2012, o 09:22

Ja polecam dodac brzoskwinie albo lepiej nektarynke ale żeby była twarda, pokrój ją na drobne kostki. Ja dodaje to co Ty ale robie z tego salse nie sos taki zmiksowany, paprykę świeżą ostrą i łagodną w kostke krojoną i nektarynke właśnie, sporo cebuli. Habanerki white masz? ich aromat fajnie podkreśla brzoskwinie.
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez V3rtyX » 18 sie 2012, o 09:40

Moim zdaniem najlepsze sa najprostsze sosy. Nie wiem jaki typ sosu chcesz uzyskac(ketchup, salsa, salsa verde, sos chili itp) ale moim zdaniem powiniennes ograniczyc ilosc skladnikow do minimum zeby nie zamaskowac zbyt bardzo smaku chili.
habanero, ocet, czosnek, szczypta kolendry, sol, pieprz, szczypta oregano kuminu albo lyzeczka przyprawy do chili con carne(na +- 200ml sosu)

To taki klasyczny sos troche w stylu sosow death od blair's
Moim zdaniem pomidory sa zbedne bo to ma byc sos chili a nie ketchup :D
Jest naprawde bardzo bardzo malo sosow chili zawierajacych pomidory :)
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez Psyhe » 18 sie 2012, o 10:12

Pomidory są dobrym wypełniaczem jak chcesz uzyskać sporo salsy/sosu np: na przetwory a chili dodaję jako ostrość no i przyprawy
W tym roku mam zamiar zrobić sos jak V pisze ograniczyć składniki do minimum i pomieszać kilka papryk np: Bhuta z Habkiem itp.
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez v4smus » 18 sie 2012, o 15:31

ocet spirytusowy moze byc? czy jakis bardziej wygurowany?
Avatar użytkownika
v4smus

NOWY
 
Posty: 30
Images: 0
Dołączył(a): 8 sie 2012, o 02:41
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez Psyhe » 18 sie 2012, o 15:32

v4smus napisał(a):ocet spirytusowy moze byc? czy jakis bardziej wygurowany?

Pewnie może jak Ci nie przeszkadza ale ja daje winny są jeszcze inne lepsze oczywiście
Obrazek
Avatar użytkownika
Psyhe

CHILIHEADMOD
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1809
Images: 99
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 16:57
Lokalizacja: U królowej na kolanach
Pochwały: 6
Highscores: 3
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez miziol » 18 sie 2012, o 15:34

Psyhe napisał(a):
v4smus napisał(a):ocet spirytusowy moze byc? czy jakis bardziej wygurowany?

Pewnie może jak Ci nie przeszkadza ale ja daje winny są jeszcze inne lepsze oczywiście

Ocet balsamiczny też jest dobry.
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez v4smus » 18 sie 2012, o 15:35

chodzi mi glowne o to zeby smaku nie posulo ;D, nie wiem czy mam jakies nakoksowane te habanero albo sie za bardzo nimi zjaralem ale ich zapach i smak nie jest w sumie taki fajny, offtopowe pytanie, czy bhut smakuje tak jak red savina tylko jest 3x mocniejszy w smaku ;d?
Avatar użytkownika
v4smus

NOWY
 
Posty: 30
Images: 0
Dołączył(a): 8 sie 2012, o 02:41
Papryki:

Re: [Request] Sos z Red Savinek i Bhuta

Postprzez V3rtyX » 18 sie 2012, o 15:57

Zwykle uzywa sie octu winnego 6% zamiast zwyklego spirytusowego 10%. Smak jest duzo lagodniejszy. Ale mozesz uzyc zwyklego jezeli ci to nie przeszkadza.
Jezeli ci nie smakuje jakas papryka to nie ma sensu robic z niej sosu. Rob sos z papryk ktore ci smakuja!
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości