Strona 4 z 6

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 23 paź 2012, o 19:10
przez heartless
Tak mają jasny, waniliowy itd... domyślam się, że ciemny najlepszy ale mogę się mylić.

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 23 paź 2012, o 19:44
przez Syndi
sosy z chinense dobrze się komponują ze słodką bazą. Do ich wykonania też używam np. całej puszki ananasów w syropie, albo brzoskwinie w syropie, często także suszone daktyle - bo są słodsze od rodzynek i śliwek.
Ogólnie mi się sprawdza się w kolejności dominacji smaków (wg 5 smaków feng shui): słodkie - ostre - kwaśne - słone (bez gorzkiego).

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 24 paź 2012, o 19:13
przez heartless
Ten mój sos jest tak dobry, że od wczoraj jem go do wszystkiego. Mój język już błaga o litość ale sos ma większą siłę przebicia.

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 24 paź 2012, o 19:31
przez telep_lbn
Przestań się pastwić nad nami :D

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 24 paź 2012, o 20:46
przez heartless
Przepraszam, już nie będę ale on jest tak pyszny :lol: :lol: :lol:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 22 gru 2012, o 19:38
przez heartless
Dziś przyszedł norweki mikołaj i przyniósł kilka smakołyków. M.in. 2x syrop po 750 gram. Jutro działam z sosami. <chili> <chili> <chili> <chili> <chili> <chili>

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 23 gru 2012, o 20:29
przez wolek68
To jest sos firmy szwedzkiej i kumpel też mi pare rzeczy wczoraj przywiózł z Norwegii ale tego nigdzie nistety nie widział.

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 20:04
przez StaraParowka
Witam
Ile wytrzymają takie sosy w lodówce bez dodawania niczego do nich ? (głównie chodzi mi o Red Habanero)

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 4 wrz 2013, o 20:50
przez karlos
Pisząc "niczego" co masz na myśli?

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

PostNapisane: 20 wrz 2013, o 22:40
przez MPED
Na wstepie majstruje sosy nie maja to byc spalecz jezyka . Cala masa zostala to podzielona na 2 czesci do 2 roznych sosow prawie 3/5 na jeden i 2/5 do slodkiego.Ale ostre w miare jest i ten na byc SŁODKI i taki jest, napisze z czego sie sklada:

Jalpeno czerwonie-6 szt
Cayen Yellow -4 szt
Ramiro zielone(niedojrzale)-1 szt
Jakas słodka odmiana-4 szt
Pomidory duze-2 szt
Pomidorki Koktajlowe-20 szt
Duże Cebule-2 szt
Czosnek- 7 zabkow

do tego do słodkosci i nuty dodałem- Łyżka stołowa x1 miodu / kilka gozdzikow (nie kwiaty :P :lol: ) / Cynamon około malej lyzeczki x1 i troche aromatu wanili . Ostrosc fajna wyczowalna , czuc slodkosc ale nie mozna okreslic ze jest to miod, i czuc cynamon , gozdzik i posmak vanili. Dosyc fajne w smaku ale czegos tu brak, POMOCY. Mam w lodowce owoce Figi Indyjskiej/Opuncji ale slodkie to to dla mnie nie jest nijaki smak.

Co mozna tu dodac a zeby wyciagnac z tego jeszcze ciekawy smak