Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Co jeszcze można z papryki...

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez karlos » 14 paź 2012, o 17:08

Robcyk, na dniach będę robił sosik, co ty na to aby wymienić się jednym szkiełkiem? ;)
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez heartless » 23 paź 2012, o 14:54

Kolega przyjechał z Norwegii i kupił ten sos do polewania lodów i deserów. Nie potrzedł mu jednak, bo za "konkretny".
Dał mi go i powiedział, że napewno znajdę jakieś zastosowanie.
"Mork Sirap" bardzo przypomina mi melasę.
- w/w sos (ok 450 ml),
- 6 bhutów,
- łyżeczka octu,
- łyżeczka Vegety-tak Vegety (wolę to niż sól).
Planowałem dodawać kolejne ulepszacze (czyt, przyprawy) po pierwszym zblendowaniu, ale....
....wziąwszy na palec posmakowałem.
Urwało mi dupę-dosłownie. Lepszego w życiu nie było mi dane posmakować.
Nie dodałem już nic, tylko zblendowałem prawie na gładko.
Konsystencja miodu. Smak-nie do opisania.
Jakość zdjęcia-robione blenderem :D
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez telep_lbn » 23 paź 2012, o 16:03

brzmi zaje..., szkoda, że nie do zdobycia :p
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez V3rtyX » 23 paź 2012, o 16:08

No wiesz...zawiodlem sie na tobie...jak mozesz popierac zagraniczny produkt? przeciez wszystko co nie jest polskie i nie ma pieczatki zwiazku moherowych beretow jest zle.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez telep_lbn » 23 paź 2012, o 16:20

Czy Ty sobie robisz jaja? Czemu manifestację swojej polskości odbierasz od razu jako zaściankowość, ciemnogród i zamknięcie na świat?
Ty również nie potrafisz żyć bez stereotypów? Czemu oceniasz nieznane Ci osoby?

heartless - tak sobie pomyślałem, możesz spróbować odszyfrować składniki tego syropu. Może akurat ma jakiś popularny odpowiednik ;)
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez heartless » 23 paź 2012, o 16:28

Skład przeczytałem jako syrop cukrowy-i tyle.
WIęc jest to chyba melasa.
W 1:35 jest dokładnie ten syrop, nawet opakowanie identyczne z moim.
http://www.youtube.com/watch?v=PY-HyDCwIQg
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez telep_lbn » 23 paź 2012, o 16:53

Ok, dzięki ;)

W sumie sos własnej roboty na bazie melasy to całkiem dobry pomysł - posiadają ją w składzie praktycznie wszystkie sosy barbecue ;)
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez wolek68 » 23 paź 2012, o 17:10

A wiesz może jak cenowo?Bo mam możliwość z norwegii sprowadzić.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez heartless » 23 paź 2012, o 17:41

wolek68, właśnie skontaktowałem się z kolegą z Norwegii. Uwaga, uwaga: takie pudełko 500g to 25 Nok czyli jakies 13PLN, skopiowane od kolegi. Myślę, że warto.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez wolek68 » 23 paź 2012, o 18:40

Spoko zamówie sobie jako dodatek do krabów,krewetek itp.Bo zawsze coś tam innego wynajde aby mi przywiózł :)
Mają widze różne rodzaje:
http://www.dansukker.se/se/produkter/pr ... sirap.aspx
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 12
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości