Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Co jeszcze można z papryki...

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez pacpaw » 20 wrz 2013, o 22:57

Pytanie brzmi jakiego smaku poszukujesz ;) Z tych intensywnych i łatwo dostępnych korzennych polecam imbir świeży, gałkę świeżo tartą lub kardamon. Jeśli nie chcesz ruszać ostrości może coś słodkiego dla przeciwwagi - ananas pewnie by się nadawał. Czasami nawet łyżka dobrego keczupu może zmienić smak...
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez MPED » 20 wrz 2013, o 23:01

Keczup nie Bardziej produkty nie zwiazane z tematyka CHILI moze ananas hmmm co jeszcze by sie nadalo. Jest powiedzmy bardziej wyczowalny smak tych przypraw gozdzik cynamon vanilia... niewiem do jakiej grupy/ rodziny to podpiac i troche mocno to przebija czegos w smaku bardziej zeskiego LIMONKA/CYTRYNA odpada to amm w innym sosie.
Avatar użytkownika
MPED

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 498
Images: 186
Dołączył(a): 24 wrz 2012, o 21:18
Lokalizacja: Grudziądz
Pochwały: 4
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez pacpaw » 20 wrz 2013, o 23:59

Imbir jest rześki. Pytanie tylko jak i czy skomponuje się z całością :?: Jest jeszcze melon lub avokado, ale one raczej "rozrzedzą" smak. Tak mi się bynajmniej wydaje :P A może mango? Tak w ciemno to można tylko strzelać. Musisz próbować :o)
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez ras13 » 21 wrz 2013, o 03:28

Ja to za chwilę mam swoje późne mailiny w większej ilości mimo, że pierwszoroczne.... i robię z nich dżem malinowo-redowo-fatalowy ;)
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 539
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez G_R » 21 wrz 2013, o 09:06

czegoś kwaśnego
Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.
Avatar użytkownika
G_R

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 480
Images: 0
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 10:58
Lokalizacja: 8 minut na południe od Wrocławia
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez MPED » 21 wrz 2013, o 11:23

MPED napisał(a):Keczup nie Bardziej produkty nie zwiazane z tematyka CHILI moze ananas hmmm co jeszcze by sie nadalo. Jest powiedzmy bardziej wyczowalny smak tych przypraw gozdzik cynamon vanilia... niewiem do jakiej grupy/ rodziny to podpiac i troche mocno to przebija czegos w smaku bardziej zeskiego LIMONKA/CYTRYNA odpada to amm w innym sosie.
G_R napisał(a):czegoś kwaśnego


Ja pisze na darmo :D
Avatar użytkownika
MPED

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 498
Images: 186
Dołączył(a): 24 wrz 2012, o 21:18
Lokalizacja: Grudziądz
Pochwały: 4
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Syndi » 22 wrz 2013, o 15:32

Po licznych próbach i eksperymentach, wypracowałem sobie swój sposób na sosy z ostrych papryk. Obecnie wszystkie sosy robię tylko tą metodą. Oto przepis:
1. Na Patelni, na oliwie, posolić i podsmażyć do lekkiego zarumienienia:
- 2,3 duże cebule - najlepiej cukrowe, ale może być też zwykła,
- 5,7 rozgniecionych ząbków czosnku.
2. W wysokim garnku na 1/2 szklanki wody poddusić:
- 3,5 papryk słodkich,
- starkowaną marchewkę (opcjonalnie),
- pomidor (opcjonalnie),
- owoce w ilości zależnej od ilości i mocy sosu (np. ananasy z puszki, daktyle wcześniej zalane wrzątkiem, owoce tamaryndowca, brzoskwinie świeże lub z puszki, mango... itp. można sobie eksperymentować).
- chili 15 - 30 szt. w rodzaju i ilości zależnej od oczekiwanej mocy sosu oraz aromatu. Dobrze jest połączyć smaki baccatum i chinense, i tutaj też można sobie poeksperymentować.
3. Zblendować zawartość garnka jak wszystko zmięknie a następnie dodać zawartość patelni i jeszcze raz zblendować.
4. Dodać cukier do smaku, lub jeżeli jest wystarczająco słodkie - nie dodawać.
5. Dodać ocet. Możne być jabłkowy, balsamiczny, winny, ryżowy... a z braku takowych można też potraktować pulpę octem spirytusowym.
6. Pakować w słoiki trzymając na malutkim ogniu, w ten sposób unikamy kolejnej pasteryzacji.

Uwagi:
- sosy mają małą zawartość soli.
- nie dodaję żadnych innych przypraw, żeby nie psuć smaku dodanych odmian chili. U mnie ma być czuć wyraźnie tylko papryki i owoce. Reszta to tło.
- ten sposób pasteryzacji pozwala na utrzymanie sosów w dobrej formie nawet 2 lata.

Pochwały przyznane za post: 3
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez pacpaw » 22 wrz 2013, o 16:17

Syndi napisał(a):(...)
6. Pakować w słoiki trzymając na malutkim ogniu, w ten sposób unikamy kolejnej pasteryzacji. (...)
(...)
- ten sposób pasteryzacji pozwala na utrzymanie sosów w dobrej formie nawet 2 lata.


Pakujesz gorącą masę do słoików, zakręcasz i koniec. Nie pasteryzujesz. Dobrze rozumiem?
To pozwala zachować tak długi okres przydatności do spożycia?
Avatar użytkownika
pacpaw

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 104
Images: 0
Dołączył(a): 30 cze 2013, o 09:17
Lokalizacja: Poznań
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Syndi » 22 wrz 2013, o 16:20

tak, dokładnie. Słoiki wtedy mocno "zaciągają".
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Walkero » 13 paź 2013, o 20:35

Przejrzałem wiele przepisów na forum i postanowiłem na ich podstawie spróbować stworzyć coś z odmian, które posiadam. Zrobiłem 3 sosy.

1.Słodko kwaśny a'la chinski na bazie z czerwonych cayenne z ananasem
2.Sos na bazie z habanero red w połączeniu z 7pod red i mango
3.Sos na bazie white habanero z dodatkiem kilku zielonych cayenne, zółtej papryki słodkiej, ananasa i nektarynki.

O ile dwie pierwsze pozycje są dla mnie rewelacyjne o tyle 3 sos na początku smakuje super jednak po chwili pojwia się jakaś goryczka.
Czy ta gorycz może być spowodowana dodanymi, jeszcze zielonymi cayenne'ami? Przyznam, że te cayenny to takie a'la cayenny mutanty :)
Avatar użytkownika
Walkero

NOWY
 
Posty: 12
Images: 11
Dołączył(a): 23 lip 2013, o 10:37
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron