Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Co jeszcze można z papryki...

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez heartless » 23 paź 2012, o 19:10

Tak mają jasny, waniliowy itd... domyślam się, że ciemny najlepszy ale mogę się mylić.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Syndi » 23 paź 2012, o 19:44

sosy z chinense dobrze się komponują ze słodką bazą. Do ich wykonania też używam np. całej puszki ananasów w syropie, albo brzoskwinie w syropie, często także suszone daktyle - bo są słodsze od rodzynek i śliwek.
Ogólnie mi się sprawdza się w kolejności dominacji smaków (wg 5 smaków feng shui): słodkie - ostre - kwaśne - słone (bez gorzkiego).
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez heartless » 24 paź 2012, o 19:13

Ten mój sos jest tak dobry, że od wczoraj jem go do wszystkiego. Mój język już błaga o litość ale sos ma większą siłę przebicia.
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez telep_lbn » 24 paź 2012, o 19:31

Przestań się pastwić nad nami :D
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez heartless » 24 paź 2012, o 20:46

Przepraszam, już nie będę ale on jest tak pyszny :lol: :lol: :lol:
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez heartless » 22 gru 2012, o 19:38

Dziś przyszedł norweki mikołaj i przyniósł kilka smakołyków. M.in. 2x syrop po 750 gram. Jutro działam z sosami. <chili> <chili> <chili> <chili> <chili> <chili>
Avatar użytkownika
heartless

ROZGADANY
 
Posty: 218
Dołączył(a): 17 sty 2012, o 15:41
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez wolek68 » 23 gru 2012, o 20:29

To jest sos firmy szwedzkiej i kumpel też mi pare rzeczy wczoraj przywiózł z Norwegii ale tego nigdzie nistety nie widział.
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1855
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 11
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez StaraParowka » 4 wrz 2013, o 20:04

Witam
Ile wytrzymają takie sosy w lodówce bez dodawania niczego do nich ? (głównie chodzi mi o Red Habanero)
Avatar użytkownika
StaraParowka

ŚWIEŻAK
 
Posty: 5
Dołączył(a): 1 wrz 2013, o 12:18
Papryki: Red Habanero

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez karlos » 4 wrz 2013, o 20:50

Pisząc "niczego" co masz na myśli?
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez MPED » 20 wrz 2013, o 22:40

Na wstepie majstruje sosy nie maja to byc spalecz jezyka . Cala masa zostala to podzielona na 2 czesci do 2 roznych sosow prawie 3/5 na jeden i 2/5 do slodkiego.Ale ostre w miare jest i ten na byc SŁODKI i taki jest, napisze z czego sie sklada:

Jalpeno czerwonie-6 szt
Cayen Yellow -4 szt
Ramiro zielone(niedojrzale)-1 szt
Jakas słodka odmiana-4 szt
Pomidory duze-2 szt
Pomidorki Koktajlowe-20 szt
Duże Cebule-2 szt
Czosnek- 7 zabkow

do tego do słodkosci i nuty dodałem- Łyżka stołowa x1 miodu / kilka gozdzikow (nie kwiaty :P :lol: ) / Cynamon około malej lyzeczki x1 i troche aromatu wanili . Ostrosc fajna wyczowalna , czuc slodkosc ale nie mozna okreslic ze jest to miod, i czuc cynamon , gozdzik i posmak vanili. Dosyc fajne w smaku ale czegos tu brak, POMOCY. Mam w lodowce owoce Figi Indyjskiej/Opuncji ale slodkie to to dla mnie nie jest nijaki smak.

Co mozna tu dodac a zeby wyciagnac z tego jeszcze ciekawy smak
Avatar użytkownika
MPED

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 498
Images: 186
Dołączył(a): 24 wrz 2012, o 21:18
Lokalizacja: Grudziądz
Pochwały: 4
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości

cron