Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Co jeszcze można z papryki...

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez karlos » 23 sie 2011, o 13:34

To załatw mi 10 kg w tej cenie :D
kocham chili pod każdą postacią :)
Obrazek
Jeśli lubisz chili i cycki to kliknij w baner powyżej <chili>
MIEJSCE NA SPAM--->
Avatar użytkownika
karlos

VIP CHILIHEAD
 
Posty: 2098
Images: 28
Dołączył(a): 5 maja 2011, o 14:39
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez miziol » 26 sie 2011, o 21:02

Zrobiłem sos "z cayenów". Trochę go pozmieniałen na własne potrzeby i.... wyszedł jedwabisty. Nie wali octem ani żadną musztardą. Nie jest jakoś megazabójczy ale na początek starczy. Robiłem z połowy porcji. Polecam ten przepis. <thumright>
"Lepiej walczyć za coś, niż żyć bez celu" Generał George S. Patton
"Nie można ustępować przed siłą; nie można ustępować przed pozornie silniejszym wrogiem" Winston Churchill
Avatar użytkownika
miziol

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 425
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 20:10
Lokalizacja: Mysłowice
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Syndi » 5 wrz 2011, o 20:24

Sosik z cyklonów wędzonych na woku

Na początek zalać gorącą wodą dużą garść suszonych daktyli, i ja dodałem tyleż samo suszonego tamaryndu, ale mogą być suszone śliwki i sok cytrynowy. I następnie zmiksować. Dodać na końcu do gara.

Przygotować:
- 0,75 kg cyklonów wędzonych (u mnie na woku);
- 3 pomidory;
- 1 marchewka (inspiracja Psyche);
- jakieś ostre annumy - u mnie garść azjatyckich Thaiów i 3 cayeny z balkonu.

A następnie do usmażenia:
- olej do smażenia;
- 3 łyżki olej sojowy;
- 6 rozgniecionych ząbków czosnku;
- 3 cebule;
- 0.75 kg świeżych cyklonów pokrojonych w plastry (z nasionami).
- trochę soli.
Podsmażyć delikatnie.

To wszystko zmielić przez maszynkę do mięsa - do gara w którym będziemy gotować.

Wstawić na gaz i dodać:
- pół szklanki octu winnego;
- 3 łyżki octu balsamicznego;
- 2 łyżki cukru;
- zmixowane suszone owoce.
- sok pomidorowy w ilości takiej - jaka ma być konsystencja sosu (u mnie 3/4 szklanki).

Zagotować i trzymając na wolnym ogniu pakować w słoiczki.

Sosik bez żadnych innych przypraw, wędzone papryki + suszone owoce dały wyśmienity smak :D więc nie wydziwiałem <thumright>
POLECAM!
sos_wedz_cykl.JPG

<smierc>
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Sargento Garcia » 4 paź 2011, o 20:15

Wolek68 zrobiłem sambal wg Twojego przepisu: z 2 kg cayennów (o jednym suchym bucie nawet nie wspomnę) wyszło prawie 3 litry sosu

po "mieleniu": 114

po "spotkaniu" z blenderem: 115

po pasteryzacji: 116

WIELKIE DZIĘKI !!!
Boże, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji!
Avatar użytkownika
Sargento Garcia

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 630
Images: 9
Dołączył(a): 15 kwi 2011, o 09:40
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 2
Papryki: Dla mnie żółty bell to szczyt możliwości

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Robcyk » 29 lip 2012, o 12:51

Spróbowałem sambal z cylkonów od Syndiego i jest przepyszny ( Dzięki Syndi <thumright> ) Polecam- smak rewelacja i aromat i konsystencja również.
Avatar użytkownika
Robcyk

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 18:56
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pochwały: 3
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Syndi » 3 wrz 2012, o 17:43

Na zimę 2012/2013 przygotowałem sosy wg następującej receptury:

Kolejny sosik z cyklonów wędzonych na woku:
- 2 kg cyklonów (z tego ok 1kg uwędzonych na woku);
- 200g paczka suszonych dakatyli;
- sok pomidorowy 330 ml;
- pół szklanki wody - żeby się miało na czym gotować;
- łyżeczka soli;
- łyżeczka pieprzu czarnego;
- ocet balsamiczny ok 0,5 szklanki (dodać na samym końcu po dodaniu ostrych papryk);
- 5 pokrojonych owoców pigwy;
- 3 duże cebule podsmażone razem z:
- 3 ząbkami czosnku.

Wszystko zapakowałem do gara, zagotowałem, zmiksowałem blenderem i podzieliłem na 2 części:
- do pierwszej dodałem bhuta i 2 szt. naga morich;
- do drugiej 4 szt. douglah;
i ponownie zmiksowałem, zagotowałem i wpakowałem w słoiczki.

Takie novum: zamiast owoców tamaryndowca (mimo że miałem w lodówce) użyłem daktyli i pigwy. Nie dodawałem już żadnych innych przypraw, bo sosy okazały się bardzo smaczne.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Syndi

CHILIHEADMOD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1304
Images: 52
Dołączył(a): 16 maja 2011, o 16:13
Lokalizacja: wieś niedaleko od Stolicy
Pochwały: 20
Highscores: 1
Papryki: ...są dla mnie najważniejszą przyprawą

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez telep_lbn » 28 wrz 2012, o 14:57

Hej, właśnie zrobiłem sambal z pierwszego przepisu. Wyszło super ;)

Chciałem spytać jak uwędzić cyklony do tego zmodyfikowanego przepisu?
Jestem Polakiem - więc mam obowiązki polskie: są one tym większe i tym silniej się do nich poczuwam, im wyższy przedstawiam typ człowieka.


Avatar użytkownika
telep_lbn

UŻYTKOWNIK
 
Posty: 178
Images: 33
Dołączył(a): 15 wrz 2012, o 23:35
Lokalizacja: południowy-wschód
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Polishteam » 28 wrz 2012, o 15:53

W warunkach domowych np. tak viewtopic.php?f=47&t=161
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Justysia » 28 wrz 2012, o 16:54

Jak dla mnie HITEM jest ten sosik- Lemon drop, Naga morich, marchewka, ananas. Ten z daktylami też jest świetny ale ten 1. zdecydowanie bardziej mi podchodzi. I ma WŁAŚCIWĄ MOC 8-) Dzięki Syndi!
Avatar użytkownika
Justysia

CHILIHEAD
 
Posty: 844
Images: 1
Dołączył(a): 12 cze 2011, o 13:31
Lokalizacja: Moje miasto ŁDZ
Papryki:

Re: Sosy własnej produkcji - z różnych gatunków chili

Postprzez Robcyk » 14 paź 2012, o 15:37

Dzisiaj zrobiłem sobie coś na zimę. :D

3 duże słodkie papryki,
mix papryk ostrych ( Inferno Hybrid, Cayenne, Habanero , chyba Naga Morich, Czeresniowa papryka, i jakies inne od Łukasza) sporo tego było
Koncentrat pomidorowy 4 łyżki
3 cebule
1 główka czosnku
Sól, cukier, pieprz, majeranek , bazylia- wszystko na oko i smak
trochę octu winnego, oleju do podsmażenia cebulki z czosnkiem

Na początku zmiksowałem cebulę z czosnkiem w mikserze i podsmażyłem w garnku na oleju. Potem zmiksowałem papryki tak żeby miały taka grubszą konsystencję i wszystko do gara i gotowanie. Ja gotowałem około 40 min cały czas mieszając. Nie powiem oczy łzawiły od aromatu jak się gotowało :D . Dość długo gotowałem żeby odparowało trochę i było gęstsze. Dodając przyprawy i zioła próbowałem sosik cały czas aż wyszedł taki jak mi smakuje. To moje drugie podejscie do sosów bo pierwszą małą partię juz zjadłem z 2 kumplami którym też bardzo smakował , i żonie jednego również. Ten jednak smakuje mi bardziej bo ma więcej odmian papryk :D Sos ma konsystencję trochę gęstszą niż Ajvar-Podravki i czuć kawałeczki papryk. Lubię taką konsystencję bo dostałem kiedyś sosik od Karlosa i on miał taką własnie i był pyszny.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Avatar użytkownika
Robcyk

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 478
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 18:56
Lokalizacja: Tarnobrzeg
Pochwały: 3
Papryki:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości