Strona 2 z 3

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 22:00
przez Justysia
chińczyki dodają EE..E..E 23138144420494594599102 czyli "naturalny" import prosto z chin albo z innego zadupia, robione na wywarze z psa lub szczura dlatego tak wspaniale smakuje a glutaminian sodu to podstawa! wole te przepisy o których piszecie, też taki robie.

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 14 lip 2012, o 14:28
przez Syndi
Chinole te swoje sosy zagęszczają nie mąką ziemniaczaną tylko mazeiną - skrobią kukurydzianą.

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 2 sie 2012, o 11:30
przez ocean
Justysia: zależy jaki chińczyk :]

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 7 sie 2012, o 19:52
przez LaTeX
Nie wiem jak Chińczycy, ale Wietnamczycy to mają te sosy w formie suchej zdaje się :D

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 30 wrz 2012, o 18:35
przez Syndi
Potrzebne będą (około):
- kilka łyżek cukru pudru, alko syrop cukrowy;
- pól szklanki octu ryżowego;
- pół szklanki wody;
- 1 - 2 ząbki czosnku - najlepiej przepuszczony przez praskę;
- pół szklanki soku ananasowego - np. syrop z puszki;
- pół łyżeczki pasty curry (czerwona lub żółta),
- posiekane drobno chili (ilość - do smaku),
- zmiksowana mała świeża marchewka, albo drobniutko starkowana.
Mieszamy cukier, wodę i ocet w garnku, na małym ogniu i zagotowujemy ciągle mieszając, w miedzy-czasie dodając czosnek, sok ananasowy, chili i marchewkę.
Na koniec dodajemy troszeczkę pasty curry (albo innych dostępnych przypraw przypraw).
Jak całość zacznie intensywnie pachnieć, zagęszczamy mazeiną - tak jak się samemu robi kisiel, tylko że role mąki ziemniaczanej spełnia mazeina. Właśnie to jest ten sekret konsystencji tych sosów.

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 1 paź 2012, o 21:15
przez Oliwka
Ja jak pytałam w chińskiej jak robia ten sos ostry czerwony(nie ostro-kwaśny) to mi zdolal wydukac tylko że z Tokio sprowadzają ale pewnie on mnie zle zrozumiał ja jego itd...............

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 15 lut 2013, o 20:11
przez bundylp
Ja już od jakiegoś czasu robię sosik wg tego przepisu http://www.youtube.com/watch?v=A9Ha34OIrr8 z tym, że zamiast płatków używam zamrożonych drobno posiekanych papryk. Zaczynałem od Cyklonów, później Cayenne teraz jestem na etapie Habanero. Jak dla mnie REWELACJA.

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 16 lut 2013, o 03:30
przez Szynszyl
O! Właśnie czegoś takiego szukałem. :)
Jutro lecę po składniki!

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 16 lut 2013, o 09:52
przez bundylp
Podczas ostatniego etapu musisz uważać. Jak robiłem pierwszy raz to trochę przesadziłem ze skrobią i wyszedł kisiel :) No i dodaję mniej cukru. Jak zrobisz to pochwal się :)

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 16 lut 2013, o 10:35
przez Psyhe
Wyglądem przypomina ten sklepowy z Vifonu :)