Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Co jeszcze można z papryki...

Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez Szynszyl » 12 lip 2012, o 20:55

Jak w temacie. Chodzi mi o ten słodki sos o pomarańczowej barwie z pływającymi czerwonymi/pomarańczowymi drobinkami.
Uwielbiam ten sos, ale nigdzie nie mogę znaleźć na niego przepisu, sprawdzałem różne receptury ale to nie to samo. :(
Dziwi mnie to ze nie mogłem znaleźć przepisu, przecież ten sos jest w każdej budce z chińskim jedzeniem, a ich nie brakuje...

Na razie udało mi się ustalić niektóre składniki, są to:
Ocet
Cukier
Prapryka
Wiórki kokosowe/Marchew (?)
Podobno też ananas.

Wiem też że zrobienie tego sosu jest stosunkowo tanie, proste i szybkie...
Próbowałem robić w równych proporcjach coś z tego, ale słabo wychodziło, zawsze śmierdziało octem...
Jeżeli ktoś ma sprawdzony przepis, to byłbym bardzo wdzięczny. ;)
Wczesniej "Lunetyk"
Szynszyl

NOWY
 
Posty: 16
Images: 17
Dołączył(a): 11 lip 2012, o 12:56
Pochwały: 1
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez tomek1491 » 12 lip 2012, o 20:56

w internecie masz mnóstwo przepisów, wystarczy odwiedzic google
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez pikko » 12 lip 2012, o 20:57

tomek chamie, przeciez napisal ze szukal w google ale zaden nie byl tak samo dobry :)


edit:
może któryś z tych tutaj bedzie dobry : http://chinesefood.about.com/library/blchineseing1.htm
Ostatnio edytowano 12 lip 2012, o 20:59 przez pikko, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
pikko

ROZGADANY
 
Posty: 268
Images: 2
Dołączył(a): 10 kwi 2012, o 15:03
Lokalizacja: Kraków
Papryki:

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez 4ndrew » 12 lip 2012, o 20:59

tomek1491 napisał(a):w internecie masz mnóstwo przepisów, wystarczy odwiedzic google


no tos mu pomogl ;) , sam tez testowalem rozne przepisy i tez nigdy nie zrobilem tak dobrego jak w chinczyki , a dawalem i ananasa i marchewke i imbir marynowany itd ...


tez dolaczam sie do tematu bo uwielbiam te czerwone sosy z chinczyka ;) , szczeglnie taki zaje... ostry ale slodki .
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez tomek1491 » 12 lip 2012, o 21:00

hehe, no bo oni mają własne przepisy. Najlepiej jest się ich spytać jakie sa składniki. Może uzywają jakichś baz do sosów. Zazwyczaj tam są rózne chemiczne dodatki wzbogacajace smak i aromat.
Avatar użytkownika
tomek1491

ROZGADANY
 
Posty: 218
Images: 17
Dołączył(a): 29 mar 2012, o 22:24
Lokalizacja: Ciechanów
Pochwały: 3
Highscores: 5
Papryki:

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez V3rtyX » 12 lip 2012, o 21:01

A jakiego octu uzywasz? Spirytusowego? Uzyj ryzowego to nie powinno tak smierdziec octem.
'Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w pałacu z drewna i kamienia. Królestwo Boże jest w was i wokół was... nie w budynkach z drewna i z kamienia. Rozłup kawałek drewna, a będę tam
Ktokolwiek odkryje znaczenie tych prawd nie zazna śmierci.
Avatar użytkownika
V3rtyX

SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1302
Images: 79
Dołączył(a): 24 maja 2011, o 12:56
Papryki:

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez Szynszyl » 12 lip 2012, o 21:16

tomek1491 napisał(a):hehe, no bo oni mają własne przepisy. Najlepiej jest się ich spytać jakie sa składniki.


Uwierz mi ze próbowałem... raz nawet chińczyk próbował wsprópracować, ale marnie mu to szło. Może udawał. :(
Spróbuje zdobyć ocet ryżowy, zapewne w bomi będzie, choć jak przeglądałem przepisy to równie tyle było z octem ryżowym co zwykłym "White vinegar".

Próbowałem też dociec co to pływa w tym sosie... dowiedziałem się że to: a) Marchewka, b) kokosowe wiórki, c) papryka.

Kilogramy cukru już straciłem. ech. :(
Wczesniej "Lunetyk"
Szynszyl

NOWY
 
Posty: 16
Images: 17
Dołączył(a): 11 lip 2012, o 12:56
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez pikko » 12 lip 2012, o 21:19

Avatar użytkownika
pikko

ROZGADANY
 
Posty: 268
Images: 2
Dołączył(a): 10 kwi 2012, o 15:03
Lokalizacja: Kraków
Papryki:

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez Polishteam » 12 lip 2012, o 21:20

Ja robię tak:
Ostra papryka 2-3 sztuki
1/2 Papryka słodka (czerwona, można więcej)
300ml wody
Czosnek kilka ząbków
5 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli
Wszystko razem na ogień i gotuję 15-20 minut

Potem wszystko blenduję, następnie
dodaje ocet ryżowy lub jabłko (6%) około 100ml
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (ewentualnie kawałek świeżego)
Następnie mąka ziemniaczana lu skrobia do zagęszczenia około 5 łyżeczek rozpuszczonych w zimnej wodzie
Dodajemy do całości około 2 szklanek wody.
Wszystko chwilę gotujemy.
Jak jest za mało ostre to dodajemy chili, za mało słodkie cukier, za rzadkie mąka.
Należy pamiętać, że sos później jeszcze zgęstnieje.

Przepis znalazłem w necie, trochę zmodyfikowałem i jest jak dla mnie ok.
Mi z tego przepisu wychodzą 3 słoiczki (300ml)
Avatar użytkownika
Polishteam

GOD OF CHILIHEAD
SUPER CHILIHEAD
 
Posty: 1180
Images: 451
Dołączył(a): 13 kwi 2011, o 10:18
Pochwały: 4
Highscores: 1
Papryki:

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

Postprzez 4ndrew » 12 lip 2012, o 21:24

sproboje moze w koncu cos dobrego wyjdzie , ja bym tylko jeszcze dodal marchewke , imbiru troche marynowanego , i koniecznie ananasa z puszki + zalewe (i wtedy mniej cukru) .

a zwykly taki ostro sloko kwasny z kurczakiem to robie tak ze podsmazam kurczaka z przyprawami , zalewam kostka rosolowa , dowalam chili i przypraw do smaku , troszke octu + sok z np. polowy cytryny czy limonki , czosnek , i jak sie wszystko pogotuje troche to na koniec ananasa wraz z zalewa i w razie czego doslodzic cukrem , + przecieru pomidorowego . Jak odparuje wiekszosc wody to nie trzeba maki dawac i jest niezle
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 840
Images: 519
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 5
Papryki: omnomnom

Następna strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron