Strona 1 z 3

Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 20:55
przez Szynszyl
Jak w temacie. Chodzi mi o ten słodki sos o pomarańczowej barwie z pływającymi czerwonymi/pomarańczowymi drobinkami.
Uwielbiam ten sos, ale nigdzie nie mogę znaleźć na niego przepisu, sprawdzałem różne receptury ale to nie to samo. :(
Dziwi mnie to ze nie mogłem znaleźć przepisu, przecież ten sos jest w każdej budce z chińskim jedzeniem, a ich nie brakuje...

Na razie udało mi się ustalić niektóre składniki, są to:
Ocet
Cukier
Prapryka
Wiórki kokosowe/Marchew (?)
Podobno też ananas.

Wiem też że zrobienie tego sosu jest stosunkowo tanie, proste i szybkie...
Próbowałem robić w równych proporcjach coś z tego, ale słabo wychodziło, zawsze śmierdziało octem...
Jeżeli ktoś ma sprawdzony przepis, to byłbym bardzo wdzięczny. ;)

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 20:56
przez tomek1491
w internecie masz mnóstwo przepisów, wystarczy odwiedzic google

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 20:57
przez pikko
tomek chamie, przeciez napisal ze szukal w google ale zaden nie byl tak samo dobry :)


edit:
może któryś z tych tutaj bedzie dobry : http://chinesefood.about.com/library/blchineseing1.htm

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 20:59
przez 4ndrew
tomek1491 napisał(a):w internecie masz mnóstwo przepisów, wystarczy odwiedzic google


no tos mu pomogl ;) , sam tez testowalem rozne przepisy i tez nigdy nie zrobilem tak dobrego jak w chinczyki , a dawalem i ananasa i marchewke i imbir marynowany itd ...


tez dolaczam sie do tematu bo uwielbiam te czerwone sosy z chinczyka ;) , szczeglnie taki zaje... ostry ale slodki .

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 21:00
przez tomek1491
hehe, no bo oni mają własne przepisy. Najlepiej jest się ich spytać jakie sa składniki. Może uzywają jakichś baz do sosów. Zazwyczaj tam są rózne chemiczne dodatki wzbogacajace smak i aromat.

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 21:01
przez V3rtyX
A jakiego octu uzywasz? Spirytusowego? Uzyj ryzowego to nie powinno tak smierdziec octem.

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 21:16
przez Szynszyl
tomek1491 napisał(a):hehe, no bo oni mają własne przepisy. Najlepiej jest się ich spytać jakie sa składniki.


Uwierz mi ze próbowałem... raz nawet chińczyk próbował wsprópracować, ale marnie mu to szło. Może udawał. :(
Spróbuje zdobyć ocet ryżowy, zapewne w bomi będzie, choć jak przeglądałem przepisy to równie tyle było z octem ryżowym co zwykłym "White vinegar".

Próbowałem też dociec co to pływa w tym sosie... dowiedziałem się że to: a) Marchewka, b) kokosowe wiórki, c) papryka.

Kilogramy cukru już straciłem. ech. :(

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 21:19
przez pikko

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 21:20
przez Polishteam
Ja robię tak:
Ostra papryka 2-3 sztuki
1/2 Papryka słodka (czerwona, można więcej)
300ml wody
Czosnek kilka ząbków
5 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki soli
Wszystko razem na ogień i gotuję 15-20 minut

Potem wszystko blenduję, następnie
dodaje ocet ryżowy lub jabłko (6%) około 100ml
1/2 łyżeczki imbiru w proszku (ewentualnie kawałek świeżego)
Następnie mąka ziemniaczana lu skrobia do zagęszczenia około 5 łyżeczek rozpuszczonych w zimnej wodzie
Dodajemy do całości około 2 szklanek wody.
Wszystko chwilę gotujemy.
Jak jest za mało ostre to dodajemy chili, za mało słodkie cukier, za rzadkie mąka.
Należy pamiętać, że sos później jeszcze zgęstnieje.

Przepis znalazłem w necie, trochę zmodyfikowałem i jest jak dla mnie ok.
Mi z tego przepisu wychodzą 3 słoiczki (300ml)

Re: Słodko-kwaśny sos jak u chińczyka poszukiwany!

PostNapisane: 12 lip 2012, o 21:24
przez 4ndrew
sproboje moze w koncu cos dobrego wyjdzie , ja bym tylko jeszcze dodal marchewke , imbiru troche marynowanego , i koniecznie ananasa z puszki + zalewe (i wtedy mniej cukru) .

a zwykly taki ostro sloko kwasny z kurczakiem to robie tak ze podsmazam kurczaka z przyprawami , zalewam kostka rosolowa , dowalam chili i przypraw do smaku , troszke octu + sok z np. polowy cytryny czy limonki , czosnek , i jak sie wszystko pogotuje troche to na koniec ananasa wraz z zalewa i w razie czego doslodzic cukrem , + przecieru pomidorowego . Jak odparuje wiekszosc wody to nie trzeba maki dawac i jest niezle