przez Syndi » 30 wrz 2012, o 18:35
Potrzebne będą (około):
- kilka łyżek cukru pudru, alko syrop cukrowy;
- pól szklanki octu ryżowego;
- pół szklanki wody;
- 1 - 2 ząbki czosnku - najlepiej przepuszczony przez praskę;
- pół szklanki soku ananasowego - np. syrop z puszki;
- pół łyżeczki pasty curry (czerwona lub żółta),
- posiekane drobno chili (ilość - do smaku),
- zmiksowana mała świeża marchewka, albo drobniutko starkowana.
Mieszamy cukier, wodę i ocet w garnku, na małym ogniu i zagotowujemy ciągle mieszając, w miedzy-czasie dodając czosnek, sok ananasowy, chili i marchewkę.
Na koniec dodajemy troszeczkę pasty curry (albo innych dostępnych przypraw przypraw).
Jak całość zacznie intensywnie pachnieć, zagęszczamy mazeiną - tak jak się samemu robi kisiel, tylko że role mąki ziemniaczanej spełnia mazeina. Właśnie to jest ten sekret konsystencji tych sosów.