2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczki kminku
1 łyżeczka suszonego oregano
3 - 4 świeże papryki chipotle (lub 1 puszka)
4 łyżki masła
50 g mąki
łyżka masła
100 ml bulionu wołowego
50 ml sosu pomidorowego
sól
Czosnek, kminek, oregano i Chipotle umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę.
Masło roztopić na średnim ogniu, dodać mąkę i smażyć aż mąka zbrązowieje. Zdjąć z ognia i wlewać bulion, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Rondel postawić ponownie na ogień i dodać sos pomidorowy oraz zmiksowane przyprawy, ciągle mieszając.
Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na średnim ogniu. Dodać sól do smaku.
Zamiast kminku, można dodać kumin rzymski.
przepis, oczywiście z http://zasmakujswiata.pl/recipe/sos-chipotle/