Siemka znalazłem kilka fajnych przepisów na sosy. Niestety niemiałem możliwości jak narazie ich zrobić , znalezione na ostrakuchnia.pl
Zielony ostry sos:
.Składniki:
- 180 g dowolnej zielonej papryki chili, np. Jalapeno
- 250 g zielonych pomidorów tomatillos
- duża cebula
- 250 g szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 szklanka bulionu
- 2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki oliwy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie zeszklić cebulę. Dodać pozostałe składniki, za wyjątkiem bulionu i śmietany. Gotować przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie zmiksować masę w blenderze wraz z bulionem do momentu uzyskania gładkiej masy. Ponownie wlać sos na patelnię i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małych ogniu przez ok. 10 minut. Na końcu dodać śmietanę.
Sos z papryki Habanero
Składniki:
- 5 pomarańczowych chili Habanero
- 6 zielonych chili Jalapeno
- 1 mała cebula
- 2 szklanki octu białego
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zmiksować wszystkie składniki w blenderze. Następnie w garnku doprowadzić sos do wrzenia. Zmniejszyć ognień i gotować przez ok. 15 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Uwaga: po kilku dniach sos zyska na ostrości.
Sos z mango i papryki Habanero
.Składniki:
- 10 chili Habanero
- 1 mango
- 1 szklanka musztardy
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki octu białego
- 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka curry
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Następnie podgrzewać na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Ostry sos z papryki Habanero
Składniki:
- 4 chili Habanero
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka posiekanej marchewki
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżeczki octu
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek podsmażamy na oleju. Następnie dodać wodę oraz marchewkę i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż marchewki będą miękkie. Umieścić wszystko w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę. Przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.
Piszcie jak wam wyszło.
Miłego robienia rozpie... w kuchni