Strona 1 z 1

Sosy, dipy, marynaty - definicje, twierdzenia, wzory :P

PostNapisane: 31 mar 2012, o 11:26
przez aldorn
Króciutko, bo nie każdy wie co dokładnie jest czym, więc z wikipedii:

Sos (fr. sauce) – gęsty płyn, tworzony na bazie różnych składników, nadających mu odmienne smaki (ostry, łagodny, kwaśny, słodki), stosowany jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów itd. W konsystencji luźniejszy od kremu. Sosy dzielą się na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są, podobnie jak zupy, na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów stosuje się: zawiesinę z mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wody, mąki pszennej lub ziemniaczanej i śmietany, zasmażkę lub żółtka jaj.

Dip (z ang. to dip - zamaczać) to gęsty sos do maczania warzyw, chipsów, wafli ryżowych oraz innych produktów. Często dipy wytwarza się na bazie śmietany.

Marynata – mieszanina cieczy (np. octu, wina lub oliwy) i przypraw.
Marynatą zalewa się produkty przeznaczone do obróbki cieplnej takie jak mięsa lub warzywa co ma na celu przeniknięcie aromatów przypraw do zamarynowanej żywności i poprawienia jej walorów smakowych.

Tak więc z sosem i dipem jest jak z prostokątem i kwadratem, dip to też sos tyle że specyficzny, więc jak już mamy w temacie działu rozróżnienie, to w tematach wątków też przydało by się to uwzględniać :)
Pozdrawiam

Re: Sosy, dipy, marynaty - definicje, twierdzenia, wzory :P

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 17:35
przez Halbjorn
Nie żebym był niegrzeczny, ale od zawsze mnie uczono (na studiach z wielkim naciskiem), że wikipedia nie jest dobrym źródłem wiedzy. Ale to tak na marginesie :)

Re: Sosy, dipy, marynaty - definicje, twierdzenia, wzory :P

PostNapisane: 1 kwi 2012, o 20:58
przez aldorn
Halbjorn napisał(a):(na studiach z wielkim naciskiem)

Tu się zgadzam, na studiach ... gdzie ważne jest naukowe podejście, tu gdzie potrzebne jest w wiedzy ogólnej wikipedia to podstawowe źródło informacji :P
Poza tym, jak ktoś zakałda temat "Sos czosnkowy" a pisze o dipie czosnkowym, to nie raczy nawet sprawdzić czy jest temat "Dip czosnkowy", a jest bądź co bądź założony przeze mnie. Więc żeby pogłębiać naszą wiedzę ogólną wikipedia = ok :)

Re: Sosy, dipy, marynaty - definicje, twierdzenia, wzory :P

PostNapisane: 5 maja 2012, o 22:02
przez LaTeX
Jeśli już to uczono cię, że wikipedii nie można traktować jako materiału źródłowego.

Re: Sosy, dipy, marynaty - definicje, twierdzenia, wzory :P

PostNapisane: 6 maja 2012, o 09:01
przez Justysia
e tam, mi się bardzo przydała szczególnie kiedy nie wiedziałam jak to uszczknąć i gdzie szukać to na wiki są info. W moim przypadku często przedruki z klasycznych książek medycznych, które są sztandarowe :) także nie demonizujmy tej wikipedii! zawsze można zgłosić zastrzeżenia na stronie ;) wiadomo, że pisząc coś naukowego to tak ciut średnio opierać się na wikipedii ale żeby zasięgnąć podstaw.

Re: Sosy, dipy, marynaty - definicje, twierdzenia, wzory :P

PostNapisane: 6 maja 2012, o 20:42
przez aldorn
Dzięki Justysia, studęciaki nie wiedzą czym się różni zastosowanie Wikipedii do celów naukowych a czym do wiedzy ogólnej. Sam poprawiam książki profesorów w swojej dziedzinie, ale to się tyczy tylko płaszczyzny naukowej, a życie życiem. Kto twierdzi, że w pogłębianiu wiedzy ogólnej wikipedia jest zła to... musi dojrzeć, takie jest moje zdanie, a kto twierdzi że wikipedja jest dobra na politechnikę czy uniwerek, to powinien z niego wylecieć. TO JEST RÓŻNICA, grunt to wiedzieć jak z niej korzystać :)

Re: Sosy, dipy, marynaty - definicje, twierdzenia, wzory :P

PostNapisane: 6 maja 2012, o 20:58
przez LaTeX
E, niekoniecznie. Na końcu większości artykułów są przypisy, gdzie można znaleźć linki do materiałów źródłowych (których użycie w jakiejś poważnej pracy to już nie wstyd :D), a często pojawia się rubryka bibliografia.