Jest to sos mojej ciotki, która sama komponowała składniki.
Składniki:
-minimalnie 2 ząbki czosnku, ja preferuję dużo więcej
-jogurt naturalny około 200ml
-majonez, ja wrzucam maxymalnie 2 łyżeczki
-zioła prowansalskie
-ewentualnie ogórek (ja akurat go nie lubię, ale reszta rodziny nie wyobraża sobie sosu bez niego)
-sos sojowy 2 łyżki
Przeciskamy czosnek przez praskę do miski, następnie wlewamy jogurt naturalny oraz majonez. Wlewamy sos sojowy, ogórek trzemy tak, aby wyszła 'papka', po czym wrzucamy ją do naszej miseczki. Dosypujemy zioła prowansalskie, minimum 2łyżeczki, ja wrzucam dużo, dużo więcej. Mieszamy bardzo dokładnie, aby nie było żadnej suchej grudki w środku ziół prowansalskich. Na koniec miseczkę wkładamy do lodówki, tak na 0,5-1h aby 'przesiąkło' wszystko. Czasem dodaję jeszcze sos tao-tao ostry z dodatkiem czosnku. Taki sos można zjadać niezliczone ilości, polecam do tostów czy swojskiej pizzy.
Przepis nigdy nie jest idealny, jednemu brakuje majonezu, drugiemu za dużo ziół prowansalskich, każdy z czasem dostosuje swoją ilość składników.
Pozdrawiam, Shady