Sos typu Vifon

Co jeszcze można z papryki...

Sos typu Vifon

Postprzez forresty » 10 maja 2020, o 08:49

Ktoś wie może jak zrobić własnoręcznie sos podobny do tego tradycyjnego Vifona Chilli? Nie chodzi mi o ten słodki tylko o ten 'normalny' - pomarańczowy o wiele ostrzejszy. Chciałbym kupić sobie nasiona jakiejś papryczki i robić z nich sosy. Po głowie na razie chodzi mi piri-piri i Jalapeno. jakichś super ostrych nie chce bo to ma służyć do jedzenia a co mi po jakichś super ostrych paprykach skoro tego jeść się praktycznie nie da a smaku samej papryki się nie poczuje? Zresztą nie mam na razie pojęcia o papryczkach - dopiero się za to zabieram.
A jak to jest z marynowaniem? Jak się zamarynuje ostrą paprykę to ona w marynacie traci na ostrości?
Avatar użytkownika
forresty

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 10 maja 2020, o 08:43
Papryki:

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos typu Vifon

Postprzez Wompos » 20 maja 2020, o 21:19

Jest bardzo dużo przepisów na sosy nawet i na forum. Raczej skład i sposób przyrządzenia sosu vifon jest strzeżony i trudno będzie go odtworzyć :)
Co do papryk w zalewie papryka traci troche kopa ponieważ ostrość ucieka do zalewy. Zjedz surowe jalapeno z krzaka, a marynowane poczujesz różnice.
Avatar użytkownika
Wompos

NOWY
 
Posty: 19
Dołączył(a): 12 lip 2019, o 22:47
Papryki:

Re: Sos typu Vifon

Postprzez wolek68 » 21 maja 2020, o 06:17

Sos taki to zmielona chili z nasionami,cukier,ocet,czosnek i skrobia ziemniaczana :-)
https://www.youtube.com/watch?v=eyG8_5wPIi0
https://www.youtube.com/watch?v=VgKsUAxmJaA
Avatar użytkownika
wolek68

VIP
VIP CHILIHEAD
 
Posty: 1814
Images: 11
Dołączył(a): 6 maja 2011, o 06:48
Lokalizacja: Koszalin
Pochwały: 10
Papryki:

Re: Sos typu Vifon

Postprzez forresty » 25 maja 2020, o 12:33

Dzięki za info. Jest coś co mi w tym vifonie smakuje i nie potrafię wyczuć na czym to jest zrobione. Mowa o tym ostrym a nie słodko-kwaśnym bo ten to jest za słodki. Próbowałem troche innych ale mi nie bardzo podchodziły. Zresztą pamiętam że ten słodki kiedyś ciut inaczej smakował, ale ten ostry dalej jest OK. A przy okazji. Ten ostry to ile może mieć w skali Scovilla?
Avatar użytkownika
forresty

ŚWIEŻAK
 
Posty: 2
Dołączył(a): 10 maja 2020, o 08:43
Papryki:


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość