Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Co jeszcze można z papryki...

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez Drozdek » 4 paź 2016, o 18:13

A ja zrobiłem z jeżynami. Powiem tylko tyle - polecam <thumright> , jest wyrąbiasty. <chili>
Avatar użytkownika
Drozdek

ROZKRĘCA SIĘ
 
Posty: 118
Images: 4
Dołączył(a): 25 lut 2015, o 19:40
Lokalizacja: pomorze
Pochwały: 4
Papryki: ostre

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez gkaszka » 8 wrz 2019, o 12:58

Szanowni koledzy,
ponieważ to moja pierwsza zabawa z papryczkami i sosem chciałbym poprosić o doprecyzowanie przepisu nan sos truskawkowy. Ishi pisze w poście:

"Do garnka o grubym dnie wrzucamy truskawki i gotujemy ok 30 min, po tym czasie dodajemy cukier i miód. Po 15 min całość dobrze blendujemy i przelewamy przez drobne sito, dodajemy papryki kolendrę, sok z limonki i gotujemy całość na wolnym ogniu do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć pod koniec przelewamy cały sos ponownie przez drobne sito i rozlewamy do słoiczków."

Dobrze rozumiem że papryczki, kolendre i sok z limonki dodajemy po wcześniejszym zblendowaniu tego? Czy dodać w kawałkach i potem wszystko blendować - razem z truskawkami? Truskawki już przygotowałem i teraz od taka jeszcze zagwozdka amatora :)

Z góry dziękuję!
Avatar użytkownika
gkaszka

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 7 wrz 2019, o 17:01
Papryki: jolka :)

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez Wompos » 8 wrz 2019, o 14:57

Jeśli chcesz czuć kawałki papryki to raczej nie blenduj.
Avatar użytkownika
Wompos

NOWY
 
Posty: 10
Dołączył(a): 12 lip 2019, o 22:47
Papryki:

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez gkaszka » 8 wrz 2019, o 16:40

tylko jak papryczki beda pokrojone w cwiartki czy nawet troche drobniej to raczej sie nie rozgotuja. Podobnie kolendra, raczej potrzeba zblendowania zebe sie nie ciagnela w sosie.
Pomoże ktoś żebym zbytnio nie popsuł wytworu? :)
Avatar użytkownika
gkaszka

ŚWIEŻAK
 
Posty: 4
Dołączył(a): 7 wrz 2019, o 17:01
Papryki: jolka :)

Re: Sos truskawkowy z Bhut Jolokią

Postprzez solymr » 8 wrz 2019, o 18:41

U mnie pęczek kolendry jesy związany nitką, a na koniec wyciągam, to co najlepszego przeszło już do sosu, papryczki można zblendować, ja wyłowiłem je przed ponownym przelaniem.
Avatar użytkownika
solymr

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 586
Images: 208
Dołączył(a): 5 maja 2016, o 11:38
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 19
Papryki: 7 pot Katie White F2,7 Pot Primo,Dorset Naga,Scotch Brain,Orange Bleeder

Poprzednia strona

Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron