Jakie odmiany do marynowania?

Co jeszcze można z papryki...

Jakie odmiany do marynowania?

Postprzez mario4mr » 8 gru 2017, o 11:27

Witam serdecznie!
Zakończyłem swój pierwszy sezon i planuję za chwilę rozpocząć kolejny...
Większość zbiorów poszło do marynowanie (E. Ember, Piri Piri, Purrira, Aji Omnicolor, Joe's Long Cayenne...).
Wyszły niezłe, różnią się smakami, ale ogólnie każda z odmian jest OK, znikają na bieżąco ;)
W tym sezonie chciałbym spróbować innych odmian.
I tu moje pytanie - jakie średnio- i mniej ostre odmiany (skala powiedzmy 2-5) , najlepiej nieduże i plenne krzaczki polecilibyście do marynowania?
Z góry dziękuję za odpowiedź i wszystkiego ostrego życzę! <chili>
Avatar użytkownika
mario4mr

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 93
Images: 97
Dołączył(a): 25 sty 2017, o 09:02
Lokalizacja: Płock
Pochwały: 1
Papryki: Purrira, Piri-Piri, Joe's Long Cayenne, ozdobne

Udostępnij:

Udostępnij dla Facebook Facebook Udostępnij dla Twitter Twitter Udostępnij dla MySpace MySpace

Re: Jakie odmiany do marynowania?

Postprzez mkosicki » 9 gru 2017, o 15:59

Na pewno można polecić Jalapeno, ale chyba w każdej skali są to okolice 0.
Jeśli chodzi o plenne odmiany to mogę polecić Lemon Dropy i Aji Peruvian, jednakże nie wpasowują się one w "nieduże", ale za to są strasznie plenne. Może cyklon? Bardzo plenna odmiana(jak miałem w ziemi to wołałem na to "chwast" - co chwilę wyrzucało kolejne jagody), przyjemna do suszenia i nadziewania serem. Niestety nie marynowałem, ale też powinna być przyjemna. Krzak sporo mniejszy niż Aji, przynajmniej u mnie.
Wszelkie odmiany rocoto są dość mięsiste, do tego krzaki nie za wielkie. Pokrojone na kawałki(jak do marynowania zwykłej papryki) powinny być dobre.
Avatar użytkownika
mkosicki

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 61
Images: 8
Dołączył(a): 18 mar 2017, o 15:37
Lokalizacja: Wrocław
Pochwały: 1
Papryki: Od słodkich do Caroliny, kilkanaście odmian.

Re: Jakie odmiany do marynowania?

Postprzez saute » 11 lut 2018, o 07:59

Lombardi , Cherry , Macedonian , Pequena Amarilla , Czech Black , Del Piquillo
Avatar użytkownika
saute

ŚWIEŻAK
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 lut 2018, o 07:28
Papryki:

Re: Jakie odmiany do marynowania?

Postprzez Chillibizon » 11 lut 2018, o 14:14

W tym roku planuje marynować : Dedo de Moca, Bischop Crown, Brazylian Starfish i może Explosive Ember. Mam nadzieję, że pomogłem:)
Avatar użytkownika
Chillibizon

MAŁOMÓWNY
 
Posty: 57
Images: 13
Dołączył(a): 23 sty 2018, o 19:53
Pochwały: 1
Papryki:

Re: Jakie odmiany do marynowania?

Postprzez ras13 » 11 lut 2018, o 14:21

Wszystkie o grubej ściance jak np. cherry albo jalapeno są idealne. Fajnie smakowało mi również pasilia bajo. Tak naprawdę wszystko się nada do marynowania ;) fajne są słoikowe mixy, wrzucasz kilka słabych odmian i ostrych . W zalewie papryka traci nieco moc więc mocniejsze podbiją słabsze i będą lepiej zjadalne.
Avatar użytkownika
ras13

MŁODY CHILIHEAD
 
Posty: 532
Images: 312
Dołączył(a): 6 cze 2011, o 19:16
Lokalizacja: whitestock
Pochwały: 2
Papryki:

Re: Jakie odmiany do marynowania?

Postprzez 4ndrew » 11 lut 2018, o 19:17

Ja z myślą o marynowaniu/nadziewaniu/grilowaniu zamówiłem Kampanaki i Kardoula. (Nie jadłem jeszcze i nie mam doświdczeń z nimi ale z opisu i wygladu powinny być bdb). Poza oczywistymi Jalapeno wszelakimi.
Avatar użytkownika
4ndrew

CHILIHEAD
 
Posty: 803
Images: 455
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 09:52
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 3
Papryki: omnomnom

Re: Jakie odmiany do marynowania?

Postprzez kosmas » 14 lut 2018, o 17:18

Ja bym jeszcze polecił hungarian hot wax, nie jest za ostra i ma grube ścianki, w zeszłym roku zrobiłem z krzaczka 2 słoiki i ceikawie wyglądają od zelonego przez zółty do czerwonego :P
kosmas

NOWY
 
Posty: 33
Images: 21
Dołączył(a): 22 mar 2017, o 08:27
Lokalizacja: łódzkie
Papryki: Jalapeno, Cayenne, Carolina i inne


Powrót do Sosy, dipy, marynaty

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość